BiH
69

Neometano glasanje u Srebrenici, načelnik Duraković poručuje da referendum nema nikakvu vrijednost

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sva glasačka mjesta za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske jutros su na području općine Srebrenica otvorena tačno u sedam sati, potvrdio je za Klix.ba predsjednik općinske komisije za provođenje referenduma u Srebrenici Nego Jevtić.

"Na području općine Srebrenica ukupno je otvoreno 16 glasačkih mjesta. Imamo informaciju da su sva otvorena na vrijeme, odnosno u sedam sati i da glasači glasaju, tako da je uspostavljen glasački proces. Obezbjeđenje policije je adekvatno i trenutno sve funkcioniše po planu i onako kako je predviđeno", kazao je Jevtić.

Jevtić je dodao da trenutno nema prijavljenih smetnji u procesu obavljanja glasanja.

"Mislimo da će sve proteći u miru i onako kako su pravila predviđena za ovu priliku", izjavio je Jevtić.

Kako javlja naš reporter, ulice Srebrenice su puste i tek se povremeno pojavi neki od prolaznika i glasača.

U ovoj općini formirana su i dva mobilna tima koji će obilaziti teren i omogućavati bolesnim i nepokretnim osobama da glasaju.

I u bratunačkoj općini na vrijeme je otvoreno svih 26 glasačkih mjesta.

Među prvim glasačima u Srebrenici jutros je bio Mile Stevanović.

"Građanska dužnost je izaći i glasati na referendumu. U Srebrenici sam rođen, ovo je moja opština i smatram da sam dobro postupio", kazao nam je Stevanović.

"Glasala sam da 9. januar bude Dan Republike Srpske. To je naše pravo. Uvjerena sam da će biti izglasano da bude 9. januar Dan RS-a, ali i da se život nastavi sasvim normalno", kazala nam je 27-godišnja Milica Skočo iz Srebrenice.

Ivanka Cvjetinović iz Srebrenice također je, kako nam je kazala, jutros obavila svoju građansku dužnost.

"Red je izaći na referendum, a šta će poslije biti stvarno ne znam", istakla je Cvjetinović.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković za Klix.ba je izjavio da je u Srebrenici trenutno stanje kao i svaki drugi dan.

"A meni je ovo možda i jedan od najsmješnijih dana koje sam preživio ovdje", rekao je Duraković.

"Nema se ništa posebno izdvojiti, osim što ja kao načelnik Općine Srebrenica nisam imenovao lokalnu komisiju za provođenje referenduma, kako je to nalagala entitetska komisija. Oni su uradili nešto vaninstitucionalno i vjerujte da i ne znam gdje su ta mjesta za izjašnjavanje niti znam ko to provodi", kazao je Duraković za naš portal.

Prema njegovom mišljenju, referendum nema nikakvu vrijednost.

"Ovo je anketa, a srpske političke opcije će vjerovatno insistirati da njihovi članovi izađu i da se izjasne. Rezultat tog referenduma po meni neće mijenjati ništa, pa ni odluku Ustavnog suda BiH. Znam samo da Bošnjaci neće izaći na referendum, a ja ću danas biti u gradu kako bih vidio kako se stvari odvijaju. Najvažnije je da niko ne napravi neki incident, koji ne daj Bože za posljedicu može imati loše stvari", zaključio je načelnik Srebrenice.