Okrugli stol Federalnog MUP-a
0

Građani će vršiti uviđaj saobraćajnih nezgoda

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Domu policije u Sarajevu danas je održan okrugli sto o temi Primjena obrasca evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama u BiH.

U Domu policije u Sarajevu danas je održan okrugli sto o temi Primjena obrasca evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama u BiH.

Značaj ove teme je višestruk za djelovanje policijskih agencija nadležnih za praktičnu primjenu uviđaja ekipa na mjestu saobraćajne nezgode.

Naime, postojeća regulativa i obrasci o sabraćajnim nezgodama nisu unificirani i različiti su od kantona do kantona te je veoma otežano zbirno specificirati sve aspekte saobraćajnih nezgoda, koje u konačnici moraju presuditi sudovi.

Zbog toga je Ekspertni tim F MUP-a organizirao okrugli sto, kako bi već krajem godine počela primjena jedinstvenog obrasca Evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama u BiH po zakonodavstvu i praksi Evropske Unije.

Osman Lindov, moderator i član Ekspertnog tima kazao je kako bi Evropski izvještaj prije svega olakšao građanima i policijskim agencijama uviđaj na mjestu saobraćajnih nezgoda.

"U slučaju manjih saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom i bez povrijeđenih, ne bi bila potrebna policija da se vrši uviđaj, nego bi građani, odnosno akteri nezgode, na mjestu događaja popunili Evropski izvještaj te isti odnijeli u osiguravajuće kuće kako bi naplatili štetu", ističe Lindov.

Enes Bezdrob, savjetnik ministra F MUP-a, je naglasio kako je na okruglom stolu bilo govora o prednostima i nedostacima ovog izvještaja.

"Između ostalog, ovaj izvještaj ima prednosti i za krivca za saobraćajnu nezgodu, jer ne bi dobio kazneni nalog, niti zabranu upravljanja vozilom. S druge strane, šta je sa nesrećama u kojima ima povrijeđenih osoba, ili nezgodama gdje je vozač bio pod utjecajem alkohola ili droga", rekao je Bezdrob.