Popis stanovništva 2013.
0

Građani će se izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti

SRNA
Predstavnički dom i Dom naroda Paralmentarne skupštine BiH danas su u Sarajevu usaglasili tekst Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, na osnovu kojeg će popis u BiH biti obavljen od 1. do 15. aprila 2013. godine prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa.

Popisom će biti obuhvaćeni državljani BiH sa prebivalištem ili boravištem u BiH, bez obzira da li su u trenutku popisa prisutni u BiH, strani državljani sa dozvolom za stalni ili privremeni boravak i osobe bez državljanstva, domaćinstva, stanovi te druge stambene jedinice.

   Popisnim pitanjima predviđeno je, između ostalog, da se osobe obuhvaćene popisom izjasne o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti.

   Popis će organizovati i provesti Agencija za statistiku BiH, Republički zavod za statistiku Srpske i Federalni zavod za statistiku, a zakonom je utvrđeno da će mjesto unosa, obrade i kontrole popisa biti Istočno Sarajevo.

   Zakonom je određeno da će jedinstvena baza podataka biti vlasništvo sve tri statističke institucije u BiH, odnosno Agencije za statistiku BiH te zavoda za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH.

   Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi za statistiku dužni su da u roku od 90 dana od završetka popisa objave preliminarne rezultate, popisa, a rezultata popisa određene jedinstvenim programom za obradu podataka od 1. januara 2014. do 31. decembra 2015. godine.

   Sredstva za finansiranje popisa treba da budu obezbijeđena iz Budžeta BiH, entiteta, Brčko distrikta, međunarodnih donacija i drugih izvora.
   Ukupno su za provođenje popisa predviđena 42.625.603 KM: od čega u 2012. treba obezbijediti 10.494.461, u 2013. godini 31.364.836, 2014. godini 473.804 te 2015. godini 292.502 KM

   U skladu sa dogovorom šestorice političkih lidera, iz zakona je izbrisan član 48, kojim je bilo predviđeno da se rezultati o etničkoj strukturi stanovništva popisa iz 1991.  godine primjenjuju pri formiranju vlasti sve do potpune primjene Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno do završetka povratka izbjeglih i raseljenih lica.

   Ovaj član godinama je bio predmet sporenja predstavnika Republike Srpske i Federacije BiH.

   Prijedlog zakona o popisu stanovništva u parlamentarnu proceduru primljen je u maju 2010. godine.

   Zadnji popis stanovništva BiH bio je 1991. godine, dok je zemlja bila u sastavu tadašnje Jugoslavije.

           Ovaj zakon, uz usvajanje zakona o državnoj pomoći i provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, jedan je od uslova koje BiH treba da usvoji kako bi odblokirala svoj put ka EU