Patrick Moon
0

"Građani BiH zaslužuju djelotvoran i nezavistan pravosudni sistem"

FENA
Američki ambasador u BiH Patrick Moon danas je u Sarajevu na sastanku sa čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), Suda i Tužilaštva BiH iskazao punu podršku radu ovih institucija i nezavisnosti pravosuđa u BiH.

Moon je s predsjednikom VSTVBiH Miloradom Novkovićem, glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom i predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso razgovarao o stanju u pravosuđu i radu pravosudnih institucija.

"Zaključili smo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće i sve pravosudne institucije u BiH trebaju da ostanu na kursu reforme pravosudnog sistema u BiH i na kursu nezavisnog, profesionalnog, nepristrasnog i stručnog pravosuđa u BiH", izjavio je Novković nakon sastanka održanog u prostorijama VSTVBiH.

Također, kako je dodao, posebnu pažnju potrebno je posvetiti procesuiranju predmeta ratnih zločina i u tom smislu pružiti veću logistiku pravosudnim institucijama i osigurati efikasnije finansiranje sudova i tužilaštva.

"Posebnu pažnju treba posvetiti efikasnosti i kvalitetu rada pravosudnih institucija u BiH, zatim održati jedinstvo pravosudnog sistema u BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH", kazao je Novković.

“Demokratija cvjeta samo ako sistem vladavine prava ima podršku jakih, nezavisnih pravosudnih institucija. To je ono što SAD podržava u BiH“, istakao je ovom prilikom američki ambasador Patrick Moon.

Po njegovim riječima, imperativ je da ove institucije nastave biti u potpunosti nezavisne i da imaju odgovarajuću političku i budžetsku podršku državnih i entitetskih institucija.

"Građani BiH zaslužuju djelotvoran, korektan, nezavisan i transparentan pravosudni sistem", istakao je Moon.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izrazila je zahvalnost američkom ambasadoru na posjeti i podršci u ovom, kako je kazala, osjetljivom trenutku kada je Sud BiH kao državna institucija izložen sve otvorenijim i brutalnijim političkim napadima i prijetnjama.

Istakla je da takvi pritisci ne utiču na njihov rad i da su sudije Suda BiH opredijeljene da nastave zajednički raditi u ovoj instituciji, poštivati zakone ove zemlje i osiguravati građanima vladavinu prava.

"Ove neopravdane pritiske koje trpimo, mi ćemo izdržati zato što smo opredijeljeni i posvećeni svom poslu, primjeni zakona i vladavini prava", istakla je Kreso.

"Moj cilj je da radimo u skladu s Ustavom BiH, zakonima i osnovni model u našem radu je nezavisnost i zakonitost jer nas samo to može izvesti ka stvaranju pravne države i ka pravnoj sigurnosti građana BiH", izjavio je glavni tužilac BiH Milorad Barašin.