Ulična akcija u Banjoj Luci
0

Građani BiH sve češće žrtve trgovine ljudima

SRNA
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
BiH je do prije nekoliko godina bila mjesto gdje su dolazile žrtve trgovine ljudima, dok je danas tendencija da sve više državljana BiH postaju žrtve trgovine ljudima, izjavio je socijalni radnik iz Centra za socijalni rad Banja Luka Bojan Arula.

"Čim identifikujemo žrtvu trgovine ljudima, u zavisnosti od toga da li je riječ o punoljetnoj ili maloljetnoj žrtvi, prijavljujemo slučaj nadležnoj policijskoj agenciji, a zatim žrtvu smještamo u sigurnu kuću", rekao je Arula.

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, on je na centralnom trgu u Banjoj Luci novinarima rekao da se Banja Luka već šest godina samostalno bori protiv trgovine ljudima, a u posljednjih nekoliko godina ima podršku Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Arula je istakao da su, u saradnji sa Udruženjem "Nova generacija", napravili sopstvene kapacitete, tako da od 2005. godine imaju prihvatnu stanicu za djecu koja su zatečena u skitnji i prosjačenju, a od ove godine i dnevni centar za djecu koja su u riziku da postanu žrtvom trgovine ljudima.

On je rekao da je u ovom trenutku u banjalučkoj prihvatnoj stanici smješteno jedno dijete, koje je juče identifikovano kao žrtva trgovine ljudima, a u jednoj od sigurnih kuća u BiH ranije je smješteno jedna punoljetna osoba fiz Banja Luke zatečeno na Kosovu kao žrtva trgovine ljudima.

Arula je istakao da se trgovina ljudima pretežno vrši radi seksualne eksploatacije, a žrtve trgovine ljudima iz BiH "završavaju" u skoro svim zemljama EU, a posebno na Kosovu, Albaniji i zemljama koje nemaju razvijene sisteme borbe protiv trgovine ljudima.

Tomislav Josipović, koordinator projekta borbe protiv trgovine ljudima u Karitasu Biskupske konferencije BiH, koji se provodi već sedam godina, rekao je da se skoro svake godine u Evropi trguje sa više od 200 000 ljudi, od kojih je 80 odsto žena.

"U BiH u posljednje vrijeme opada broj žrtava, a raste broj procesuiranih i osuđenih zločinaca i trgovaca ljudima", rekao je Josipović.

On je podsjetio da je u BiH 2005. godine imenovan koordinator za borbu protiv trgovine ljudima BiH i doneseno niz zakona u cilju poboljšanja borbe protiv trgovine ljudima.

U posljednje vrijeme donesen je krivični zakonik koji oštrije kažnjava počinioce trgovine ljudima, kojim je za ovo krivično djelo predviđena kazna od 10 godina zatvora.

Josipović je istakao da je prošle godine procesuirano 36 slučajeva trgovine ljudima. Neki počinioci kažnjeni su kaznom od dvije i do četiri i po godine zatvora, što, kako kaže, znači da se zakoni još uvijek ne sprovode u djelo.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima u Banjoj Luci je obilježen na Trgu Krajine, uličnom akcijom i perfomansom studenata Akademije umjetnosti s ciljem edukacije i podizanja svijesti javnosti o ovom problemu.

Kampanja pod nazivom ''Trgovina ljudima je naša stvarnost - spriječimo je" realizovana je u saradnji Ministarstva bezbjednosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Centra za socijalni rad Banja Luka, Karitasa Biskupske konferencije BiH i nevladine organizacije "Nova Generacija".

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima nastao je na prijedlog Evropske komisije i uz preporuku Evropskog parlamenta 2007. godine sa ciljem jačanja svijesti javnosti i donosilaca odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovine ljudima.