SDP kreće u formiranje vlasti
0

"Građani BiH su taoci HDZ-ove neodgovorne politike"

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Svi građani Bosne i Hercegovine postali su taoci neodgovorne i neustavne politike dva HDZ-a koji vrše višemjesečnu blokadu uspostave zakonodavne vlasti u Federaciji BiH time što ne dozvoljavaju da se u tri kantona, u kojima oni imaju skupštinsku većinu, izaberu delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

SDP je u saopćenju za medije naveo da osim tri kantona FBiH ispašta i državni nivo na kojem, "zbog HDZ-ovih" blokada još nisu izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta BiH, zbog čega taj organ ne može usvajati prijeko potrebne zakone.

"Dva HDZ-a ne odustaju od političkih ucjena"

"Potpisnice platforme su pokazale političku zrelost pozivajući sve, a posebno dva HDZ-a, da se priključe ovim političkim partijama i prestanu sa višemjesečnom nezakonitom blokadom konstituisanja zakonodavnih organa u Federaciji BiH.

Dva HDZ-a odbili su i prijedlog predsjednika SDA, Sulejmana Tihića, o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema kojem bi dva HDZ-a imala dvije trećine uključujući i poziciju predsjedavajućeg i jednu ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, te Predsjednika Federacije BiH i tri ministarske pozicije u Vladi FBiH.

Nažalost, i nakon pet mjeseci od održavanja opštih izbora u BiH, četiri mjeseca od proglašavanja izbornih rezultata i tri mjeseca nakon isteka zakonskog roka za izbor delegata i konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, dva HDZ-a nisu odustali od politikih ucjena, blokada i protuustavnog djelovanja", navodi se u saopćenju.

"CIK u službi blokiranja konstituisanja vlasti"

Socijaldemokratska partija BiH je također navela da se "Centralna izborna komisija stavila u službu blokiranja konstituisanja vlasti."

"Navodno neutralan stav, kojim smatra nedopustivim blokiranje izbora delegata u ova tri kantona, ali s druge strane ne želi podijeliti certifikate, vodi potpunoj političkoj blokadi jer se po tom principu nikada više u Federaciji neće formirati vlast jer će uvijek neki nezadovoljni kanton moći blokirati izbor delegata i formiranje vlasti dok mu se ne ispune sve njegove želje", stoji u saopćenju.

SDP "neće više čekati"

U SDP najavljuju da nakon posljednjeg odbijanja platforme i HDZ-ovog "ponižavajućeg odnosa prema njima" neće više čekati već će odmah krenuti u formiranje vlasti.

"To je jedini način da se spriječe moguće štetne posljedice koje građani trpe svakodnevno, naročito one koje bi mogle uslijediti zbog neusvajanja budžeta FBiH.

Od OHR-a i Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) očekujemo da ostanu dosljedni svojim pravnim stavovima iz 2001. i 2007. godine i ne dozvole rušenje ustavnog poretka i mirovnog sporazuma od strane dva HDZ-a". navedeno je u SDP-ovom saopćenju za medije.