BiH
4

Građani BiH najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama

Piše: M.R.
Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, u organizaciji njemačke fondacije "Fridrih Ebert" i Udruženja "BH novinari" u Banjoj Luci je održana prezentacija istraživanja "Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Agencija Milenijum provela je istraživanje u kojem je upoređeno stanje u medijima u ovoj u odnosu na prethodne godine.

Predsjednica Udruženja "BH novinari", Milkica Milojević, rekla je na konferenciji za novinare da najveći uticaj na medije imaju političari, te da ispitanici iz jednog entiteta nisu zadovoljni radom medija u drugom entitetu i obrnuto.

“Porastao je broj ispitanika koji smatraju da je opšta politička klima u zemlji i najveća prepreka slobodi medija”, izjavila je Milojević.

Na konferenciji je rečeno da loša politika proizvodi lošu situaciju na tržištu rada, loša situacija na tržištu rada doprinosi velikoj nezaposlenosti, nezaposlenost u novinarskoj i medijskoj zajednici doprinosi tome da je radna snaga jeftina, a takva snaga slabo radi što stvara jednu prilično nepoželjnu atmosferu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Istraživanjem, koje je sprovedeno od 25. marta do 15. aprila na reprezentativnom uzorku od 505 ispitanika metodom slučajnog odabira fiksnog telefona u BiH, zaključeno je da najveći dio ispitanika smatra da je sloboda medija u Federaciji BiH malo ili nikako prisutna i da nema promjena u odnosu na prethodne godine.

"Najveći dio ispitanika smatra da je sloboda medija u Federaciji BiH malo ili nikako prisutna i da nema promjena u odnosu na prethodne godine, dok veći broj ispitanika iz Republike Srpske nego iz FBiH smatra da je sloboda medija u Republici Srpskoj malo ili skoro nikako prisutna, a primjetan je blagi trend negativne ocjene slobode medija u RS-u", izjavila je Milojević.

Televizija je još uvijek glavni izvor informacija, dok uticaj interneta neprestano raste, čak 46% ispitanih građana smatra da internet demokratizuje komunikaciju.

Konferenciji za novinare povodom 3. maja, Dana slobode medija, prisustvovali su profesor na banjalučkom Univerzitetu Mladen Mirosavljević, komunikolog Borislav Vukojević, te predstavnici medija, urednici, studenti novinarstva i novinari.