U posljednjih 10 godina
0

Građani BiH na vize potrošili stotine miliona KM

SRNA
Samo u posljednjih deset godina građani su za vize dali gotovo stotinu miliona maraka.

"Nezavisne novine" u sutrašnjem broju pišu da, prema prikupljenim podacima, ambasade šengenskog prostora u BiH godišnje izdaju oko 150.000 viza koje koštaju 70 maraka.

Uz troškove puta u Sarajevo za građane koji ne žive u glavnom gradu BiH, kao i troškove za izdavanje različitih potvrda, dokumenata, pasoških fotografija i slično, može se reći da su građani iz svojih džepova dobijanje viza morali platiti gotovo 200 miliona maraka. 

Najviše viza izda Njemačka. U Ambasadi Njemačke navode da je u proteklom periodu izdato više od 30.000 šengen viza. Nakon Njemačke, najviše turističkih viza izda Slovenija, koja je za deset mjeseci ove godine obradila 17.756 zahtjeva građana BiH za šengen vize. 

Austrija je na trećem mjestu, jer je, prema podacima iz Ambasada te zemlje, prošle godine izdato 19.308 viza. Odmah iza Austrije je Italija, koja je prošle godine izdala oko 13.000 viza.

Prema podacima iz Ambasade Holandije, ta zemlja godišnje građanima BiH izda oko 6.500 šengen viza, dok u Ambasadi Švedske kažu da su u prošloj godini zaprimili 4.286 aplikacija, od čega je odobreno 3.873.

Ovih šest ambasada izda godišnje gotovo sto hiljada šengen viza, pa se može procijeniti da ostale ambasade šengen područja izdaju još barem 50.000, iako bi taj broj vrlo lako mogao biti i veći.
EU je 8. novembra ukinula vize BiH i Albaniji, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno da putuju.