Samir Rizvo
0

"Građani BiH mogli bi na ljeto bez viza u Evropu"

SRNA
Građani BiH mogli bi da putuju bez viza u Evropu na ljeto, od 1. jula, ako se do februara naredne godine ispune preostali uslovi za viznu liberalizaciju, potvrdio je Srni šef pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju Samir Rizvo.

"To je rok koji mi i Evropska komisija vidimo pred sobom", rekao je Rizvo, koji je i pomoćnik ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Prema njegovim riječima, BiH se može nadati da će, ako u februaru ispuni preostala tri do četiri uslova, koja imaju malo politički prizvuk, Evropska komisija krajem marta dati preporuku za bezvizni režim.  

Rizvo, koji je danas u Beogradu učestvovao na Regionalnom skupu "Zapadni Balkan ka bijelog šengenskoj listi",  rekao je da od same BiH zavisi kada će da dobije viznu liberalizaciju, ističući  da  je ispunjavanje tih preostalih uslova pri samom kraju.

Od više od 170 uslova za viznu liberalizaciju, ostalo je da se ispuni usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog  zakona BiH i harmonizacija entitetskih zakona i Brčko distrikta sa tim novim državnim zakonom.

Rizvo je dodao je zatim potrebno početi sa elektronskom razmjenom podataka iz policijskih evidencija, gdje već postoji sporazum na koji način bi se trebalo to pitanje riješiti, te ukinuti entitetske ombudsmene i njihova ovlaštenja prenijeti na državnog ombudsmena.

"To su neke stvari u koje je potrebno uložiti dodatni napor i pokazati političku volju da je ukidanje viznog režima stvarni prioritet", rekao je Rizvo. 
Navodeći da politička volja za ukidanje viznog režima postoji u oba entiteta, Rizvo je rekao  da je i zvanično više puta saopšteno da je liberalizacija viznog režima prioritet za sve vlade i stranke u BiH.

"Osim ova tri preostala uslova, ima još nekih manje bitnih i lakše ostvarivih tenhičkih preduslova, ali njihovo izvršavanje je pri samom kraju. Ja sam ubijeđen, što se tiče tih tehničkih uslova da svi mogu biti ispunjeni do februara, do dolaska ekspertske misije Evrpske komisije", rekao je Rizvo.