Humanitarna akcija za Japan
17

Građani BiH do sada donirali više od 140.000 maraka

Piše: E. G.
Javni televizijski emiteri u BiH u nedjelju navečer su organizovali specijalnu emisiju pod nazivom "Kizuna BiH impulsi za Japan", tokom koje su građani naše zemlje pozivom na brojeve sva tri telekom operatera mogli donirati novac ugroženim građanima koje je pogodila prirodna katastrofa u toj zemlji.

Za vrijeme emisije, kao i tokom cijelog jučerašnjeg dana, primljeno je oko 25.000 poziva. Na telefone solidarnosti koji su otvoreni specijalno za ovu priliku sa fiksnih telefona u nošaj zemlji zabilježeno je ukupno 61.286 poziva, a do sada je oko 250.000 građana iz cijele BiH izrazilo solidarnost sa građanima Japana.

Prema podacima koje smo dobili iz Crvenog krsta Federacije BiH, od 14. marta do 10. aprila na humanitarni broj koji je otvoren kod BH Telecoma građani su zvali ukupno 41.804 puta, što znači da je prikupljeno 83.608 KM. U istom vremenskom periodu na broj HT Mostar građani su zvali 5.860 puta, što znači da je prikupljeno oko 12.716 KM, a građani koji su zvali na broj Telecoma RS-a, to su do petka učinili 3.830 puta i donirali isto toliko KM. Na žiro račun Crvenog krsta do 9. aprila je uplaćeno 40.835 KM.

Novac koji je prikupljen preko humanitarnog telefona Crvenog krsta će biti proslijeđen toj organizaciji u Japanu. Inače, Crveni krst na području koji je pogođen zemljotresom i cunamijem ima 80 timova.

U specijalnom programu koji je emitiran na BHT1 i FTV-u učestvovao je veliki broj gostiju, koji su sa gledaocima podijelili svoje utiske o kulturi i narodu Zemlje izlazećeg sunca, kao i Futao Motai, ambasador Japana u našoj zemlji.

O Japanu su govorili i bivši ambasadori naše zemlje - dr. Benjamin Markin, prvi ambasador BiH u toj zemlji i Vladimir Raspudić.

Svoje utiske o zemlji iz koje je Bosni i Hercegovini poslano više od pola milijarde dolara donacija sa gledaocima je podijelila i porodica Ivice Osima, našeg nogometnog velikana i bivšeg selektora japanske nogometne reprezentacije. Među brojnim gostima u emisiji su bili i Jadranka Stojaković, bh. umjetnica koja u Japanu živi već duži niz godina, Miho Đekić, Japanka koja se udala u Derventu, a rođena je u Fukushimi, te mnogi drugi.

Japanska vlada je među najvećim donatorima koji su dali novac za obnovu naše zemlje nakon posljednjeg rata. Iz te zemlje je došao novac za obnovu i opremanje mnogih domova zdravlja širom BiH, za projekte deminiranja, a jedan od grantova nam je uplaćen samo nekoliko dana nakon zemljotresa i cunamija.

Donacije iz Japana naročito su pomogle građanima i javnim preduzećima u Sarajevu, tako je značajan dio voznog parka KJKP GRAS-a donirao upravo Japan. Samo godinu nakon završetka rata u našoj zemlji Japan je donirao oko 130 miliona KM, a taj novac je otišao u različite namjene, poput proizvodnje hrane, pomoći u organiziranju izbora...

Svih ovih godina otkako je završio rat u našoj zemlji donacije iz Japana nisu prestajale pristizati, novac smo dobili za izgradnju škola i puteva širom zemlje, kao pomoć razvoju kulturnih projekata, te za mnoge druge namjene.

Humanitarni telefoni za pomoć narodu Japana su i dalje otvoreni. Građani naše zemlje mogu, sada kada je to Japancima potrebno, iskazati svoju solidarnost pozivom na brojeve:

BH Telecom: 090 291 032 (cijena poziva je 2,17 KM) HT Mostar: 092 890 830 (cijena poziva je 2,34 KM) Telecom RS-a: 1433 (cijena poziva je 1,17 KM)