BiH
26

Građani BiH danas izlaze na ulice i daju otkaz parlamentarcima

Piše: E. G.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Trg Bosne i Hercegovine u Sarajevu će danas u 10 sati ponovo biti mjesto na kojem će se okupiti brojni građani naše zemlje zahtijevajući od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Organizatori akcije "Otkaz", kako je nazvan današnji protest pred Institucijama BiH, pozvali su sve građane da dođu na proteste i pokažu da im nije svejedno što dobro plaćeni parlamentarci ne rade svoj posao i što se nisu dogovorili u vezi s ovim zakonom, zbog čega ispaštaju tek rođena djeca u BiH.

Organizatori protesta na Trgu BiH u Sarajevu danas su najavili simbolično dijeljenje otkaza parlamentarcima koji nisu usvojili zakon o JMBG te su pozvali građane da danas ništa ne kupuju i ne plaćaju, a da mjesec juli bude mjesec građanskog neposluha, da se odgode plaćanja računa i kazni, ukratko, da se ne pune budžeti i da tako građani političkim elitama uskrate najvažniju polugu moći - novac.

"Kao nenasilan oblik borbe, građanska neposlušnost je jedan od najefikasnijih načina vršenja pritiska na vladajuću klasu. Neposluhom i uz pomoć nenasilnih metoda, nezadovoljni građani i građanke mogu se izboriti za svoja prava čak i ako protiv sebe imaju dosta nadmoćnijeg i utjecajnijeg protivnika. U našem slučaju, borba za djecu i za zakon o matičnom broju mora biti dostojanstvena i nenasilna, te mora sadržavati elemente poput društvenog bojkota i/ili neposlušnosti, odbijanja plaćanja računa, taksi, naknada i poreza, bojkota zakonodavnih tijela i državnih službi. Ovo su samo neki od načina na koje se možemo pobuniti protiv sistema koji već dvije decenije odbija da radi u interesu naroda", navode organizatori.

Proteste koji su počeli nakon vijesti da beba Belmina Ibrišević ne može na operaciju u Njemačku, jer nema JMB i ne može dobiti pasoš, podržala su brojna udruženja i nevladine organizacije, a pored Sarajeva, protestovalo se i u brojnim drugim gradovima.

Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 sociolog i politolog Zlatko Hadžidedić jučer je ocijenio kako je ono što se dešavalo u proteklom mjesecu ispred Parlamentarne skupštine BiH buđenje građanske svijesti i početak građanskog društva.

"Prvi put građani BiH uviđaju da jesu građani i da mogu funkcionirati tako, a da ne moraju funkcionirati kao etničke zajednice. Koliko god taj put izgledao dalek, smatram da je moguće da se građani BiH ujedine i shvate da imaju zajedničke interese, a ne tri parcijalna interesa", istakao je Hadžidedić.

Nekoliko udruženja studenata i omladine sa područja Hercegovine jučer su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su također tražili usvajanje zakona o JMB.

Osim u Sarajevu, danas se očekuju protestna okupljanja i u drugim bh. gradovima. Podsjetimo i na to da je nedavno istraživanje agencije Ipsos Plus pokazalo da 89 posto građana na teritoriji BiH podržava proteste za JMB.