Samir Rizvo
0

"Građani BiH će od novembra putovati bez viza"

SRNA
Šef pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju Samir Rizvo izjavio je da će bezvizni režim za BiH, najverovatnije, stupiti na snagu početkom novembra, budući da bi konačna odluka Evropskog parlamenta o ukidanju viza za BiH i Albaniju mogla da bude saopštena 8. oktobra.

On je pojasnio da je u odnosu na prošlogodišnju odluku Evropske komisije u slučaju Srbije, Crne Gore i Makedonije procedura za ukidanje viza za BiH pokrenuta dva mjeseca ranije, tako da je realno očekivati da će i bezvizni režim za BiH ranije stupiti na snagu.

"Odmah po povratku iz Brisela sazvali smo sastanak nadležnih za ispunjavanje ovih obaveza. Trenutno se radi na tome i ne postoji nikakav bojazan da ovi uslovi neće biti ispunjeni do kraja juna, kada podnosimo sljedeći izvještaj. Zvanična procedura u vezi sa usvajanjem konačne odluke o ukidanju viza je pokrenuta i, dok se ona provodi u Briselu, mi treba samo da ostvarimo dodatni napredak u ispunjavanju naših obaveza", rekao je Rizvo za "EuroBlic".

On je dodao da nisu nikakva novost dodatna tri uslova koje je za BiH nametnula Evropska komisija, jer su članovi pregovaračkog tima BiH o njima upoznati još početkom ovog mjeseca.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić potvrdio je da je parlament usvojio Nacrt zakona o izmjenama Krivičnog zakona RS koji je usklađen sa Krivičnim zakonom BiH i dodao da očekuje da će u formi prijedloga biti na dnevnom redu naredne redovne sjednice, što znači da će se taj poduslov kompletirati u narednih mjesec dana.

Parlament Federacije BiH nije usvojio nacrt izmjena Krivičnog zakona, čije je usvajanje jedan od tri preostala uslova za ukidanje viza građanima BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić rekao je da će izmjene ovog zakona, koji mora biti usklađen sa onim na nivou BiH, biti usvojene do 25. juna, kada BiH Evropskoj komisiji treba poslati izvještaj o provođenju.
"Nezavisne novine" pišu da u Ministarstvu pravde Federacije BiH, koje je predložilo hitno usvajanje izmjena Krivičnog zakona FBiH, smatraju da ovaj rok neće biti ispoštovan.

Evropska komisija uslovila je ukidanje viza za građane BiH efektivnom primjenom zakona o borbi protiv kriminala i korupcije, uspostavljanjem elektronske razmjene podataka između policije i tužilaštava i harmonizacijom krivičnog zakona entiteta i Brčko distrikta sa zakonom BiH.