BiH
492

Građane Sarajeva će na ulici štititi dodatnih 170 mladih policijskih službenika

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kanton Sarajevo će od naredne godine imati 130 novih policijskih službenika koji će raditi na poboljšanju sigurnosti na ulicama i zaštiti građana. Danas je održana svečanost povodom potpisivanja Ugovora o međusobnim pravima i obavezama MUP-a Kantona Sarajevo i 130 kadeta - polaznika osnovne policijske obuke za čin policajac na Policijskoj akademiji FMUP-a.

Kadeti s nestrpljenjem čekaju početak obuke i dan kada će u uniformama početi raditi svoj posao.

"Prijavila sam se za ovaj posao jer želim doprinijeti razvoju sigurnosti u BiH i KS, zbog toga što ovaj posao pruža priliku za napredovanje i usavršavanje te postizanje višeg cilja u životu, a to je sigurnost građana", rekla je Merima Čelik, kadetkinja nove generacije Policijske akademije.

Adnan Žgalj je student četvrte godine Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, te polaznik Akademije.

"To je nešto novo u mom životu i prijavio sam se jer mi se sviđa posao policijskih službenika. Sada nam slijedi jednogodišnja obuka i nadam se najboljem", rekao je Žgalj.

Obuka kadeta počinje u ponedjeljak. Na Policijskoj akademiji na Vracama provest će sedam mjeseci, a potom se obučavaju u policijskim stanicama, nakon čega se ponovo vraćaju na Akademiju. Kada završe obuku radit će probni rad godinu dana i najbolji će ostati i imati priliku da postanu policijski službenici.

"Odlukom Vlade KS dobili smo odobrenje da zaposlimo prvo 170 policajaca, 20 u činu mlađeg inspektora i 150 u činu policajca, a druga odluka je za 130 u početnom činu policajac. Ovih 170 je već raspoređeno u MUP-u KS i Upravi policije, a kadeti idu na obuku. Za godinu dana imat ćemo 300 policijskih službenika na ulicama KS i siguran sam da će to doprinijeti većoj sigurnosti. Ovaj broj od 300 nije slučajan, već je rezultat procjena da je Upravi policije potrebno toliko ljudi s obzirom na to da svake godine određeni broj policijskih službenika odlazi u penziju", rekao je ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac.

Na novinarsko pitanje o tome da li postoji mogućnost da se u KS formira rezervni sastav policije, kako je to predložio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, Pećanac je kazao kako mu je "pun kofer priča" i da je potrebno preći na konkretna djela.

"Svi imaju ideje i komentare kada se nešto desi, ali ja ih pozivam da urade nešto konkretno. Svi obećavaju, a kada pažnja medija popusti tada prestane i njihova odgovornost i želja za pomoći. Gradonačelnik neka uradi ono što rade načelnici drugih sarajevskih općina koje materijalno pomaže MUP KS, posebno u segmentu opreme", kazao je Pećanac.

Policijski komesar Vahid Ćosić kazao je kako primanje 130 kadeta neće brzo riješiti niti poboljšati sistem sigurnosti s obzirom na to da obuka traje godinu dana, ali da će svakako doprinijeti boljoj sigurnosti kada policijski službenici budu na ulicama KS i radili.

"Nakon obuke ove mlade policijske službenike čeka probni rad od godinu dana i moraju uz budno oko svojih mentora i vođa patrola s kojima budu radili pokazati stručnost i spremnost za poziv koji su odabrali", rekao je Ćosić.

Istakao je kako je ulični i nasilnički kriminal prisutan u KS i da je subjektivni osjećaj nesigurnosti građana opravdan.

"Mi u MUP-u KS činimo sve u saradnji s drugim policijskim agencijama i pravnim sistemom kako bi se građani osjećali sigurnije. Kada je u pitanju kriminal u vezi sa krađom auta, u toku je složena operacija dokumentovanja krivičnih djela i vjerujem da će se uskoro poduzeti opsežna akcija gdje ćemo realizovati u praksi ono što smo realizovali", rekao Ćosić.