Koliko će još trajati kriza?
0

Građane BiH brinu nezaposlenost i rast cijena

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ekonomska kriza i nezaposlenost su najveći problemi građana Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje koje je proveo GFK BiH u drugoj polovini marta, na reprezentativnom uzorku od 1.000 građana BiH starijih od 15 godina. Građane BiH najmanje brine kvalitet obrazovanja, te visoke cijene nekretnina, jer svakako nemaju novca da priušte stan ili kuću.

Istraživanje je pokazalo da se četiri od pet stanovnika BiH suočava sa problemima koji su posljedica ekonomske krize, a dvije trećine ispitanika smatra da će kriza trajati još najmanje tri godine. Razlog zabrinutosti građana BiH (41 posto) je i stalni porast cijena.

Građane BiH brine korupcija

Druga grupa problema o kojima bh. građani razmišljaju, tiču se kriminala, kršenja prava i korupcije među izabranim zvaničnicima. Građani su, kako pokazuju rezultati istraživanja, najmanje zabrinuti zbog ekoloških pitanja, kvaliteta obrazovanja u obrazovnim institucijama u zemlji i visokih cijena nekretnina o kojima većina stanovništva zbog loše ekonomske situacije uopće i ne razmišlja.

Istraživanje koje je proveo GFK pokazalo je da su građani dobro informisani o krizi u BiH i svijetu, te da redovno čitaju vijesti iz oblasti ekonomije. Vijesti vezane za privredu i ekonomoju više prate muškarci i za takve vrste informacija najzainteresovanije su osobe u dobi od 55 do 64 godina.

Dvanaest posto ispitanika je odgovorilo da ih uopće ne interesuje ekonomska situacija u BiH.

Od početka globalne ekonomske krize, krajem 2008. godine do marta 2011, osam posto zaposlenih građana BiH izjavilo da je izgubilo posao, dok je kriza negativno utjecala na 57 posto ispitanih - smanjenjem plate, ukupnih prihoda i(li) kašnjenjem plate.

Otkazi osobama bez fakultetske diplome

Najveći procenat osoba koje su ostale bez posla u ovom periodu su imale završenu srednju školu i to najčešće trogodišnju.

Svega jedan posto osoba sa fakultetskim i postdiplomski obrazovanjem ostale su bez posla, ali su doživjele najveći pad prihoda.

Građanstvo je ispitano i o tome šta misle kako će se proizvođači roba široke potrošnje braniti od trenutne krize. Čak sedam od deset ispitanika smatra da će proizvođači povećati cijene proizvoda i usluga na tržištu.

Istraživanje je pokazalo da se zaposlene osobe sada mnogo manje plaše da će ostati bez posla, nego u proljeće 2009. godine.

Koliko će trajati kriza?

Dvije trećine ispitanika vjeruje da će kriza trajati još najmanje tri godine, dok samo devet posto ispitanih smatra da će kriza trajati još godinu ili čak manje.

Mnogo više optimizma imaju osobe koje žive u urbanim sredinama, saopćili su iz kompanije GFK koja radi istraživanja tržišta u svijetu.