BiH
23

Gradimir Gojer: Nije tačno da mi spašavamo SDA

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je povod za jučerašnji sastanak sa Strankom demokratske akcije (SDA) vezan za 19. juni, datum prijave izbornih koalicija i saveza u Centralnoj izbornoj komisiji, i Izborni zakon s "izuzetno lošim, teškim, visokim izbornim cenzusom u RS-u".

"Nakon ovog izbornog zakona i ovog izbornog cenzusa ogroman broj Bošnjaka i Hrvata neće imati svoje političke predstavnike u RS-u", kazao je Jerlagić.

Otuda, dodao je, potreba Stranke za BiH da od marta ove godine pozove sve probosanskohercegovački orijentirane stranke da idu zajednički u koaliciju u Republici Srpskoj, "kako bismo došli u situaciju da se ne desi potpuna politička erozija bošnjačkog i hrvatskog tkiva u RS-u".

"U tom svjetlu smo napravili jučerašnji sastanak i dogovorili savez za Republiku Srpsku, za djelovanje u RS-u, sa SDA i pozvali opet, još jedanput, sve probosanski i hercegovački orijentirane stranke da zajedno nastupimo na tim izborima. Ukoliko ne bude zajedničkog djelovanja, bojimo se gubitka vijećničkih mjesta, odborničkih mjesta u RS-u", kazao je Jerlagić.

Danas u Banjoj Luci, dodao je on, nemamo nijednog odbornika Bošnjaka, imamo jednog Hrvata iz reda SNSD-a i "vjerovatno je ovo put za gubitak i u Banjoj Luci i u Bijeljni ukoliko se ne bude zajednički djelovalo".

"Neki mediji su prenijeli da se radi o koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine. To nije tačno, ovo je koalicija i savez za djelovanje u RS-u i za Jajce", kazao je Jerlagić.

"Mi isključivo idemo s njima u savez u RS-u, nikakvog drugog saveza, nikakve druge koalicije sa SDA nema na teritoriji BiH, osim Jajca gdje smo odlučili da dosadašnje odlično surađivanje naših dviju stranaka u vlasti nastavimo i dalje", kazao je potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer.

Nije tačno, dodao je, kako su napisali pojedini mediji, da mi spašavamo SDA.

" Mi nikoga ne spašavamo niti želimo koga da spašavamo", istaknuo je on.

Gojer je govorio i o uzrocima duboke krize koja je nastupila neodgovornim antibosanskohercegovačkim djelovanjem stranaka Platforme.

"Smatramo da su stranke Platforme za vrlo kratko vrijeme učinile toliko štete državi BiH da će to biti u narednom periodu, bilo tko da bude obnašao vlast, iznimno teško popraviti", kazao je Gojer.

Po njegovim riječima, sve ovo što se u posljednje vrijeme desilo s državom BiH nije otrijeznilo „platformaše“ da shvate da je sve manje države i da se ustvari dovršava proces, i to je opasno, disolucije džave BiH.