Prekršio Zakon o sukobu interesa
0

Gradimir Gojer kažnjen sa 4.000 KM

SRNA
Gradimir Gojer
Gradimir Gojer
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je Gradimiru Gojeru izrekla kaznu od 4.000 KM zbog kršenja Zakona o sukobu interesa.

CIK u saopštenju pojašnjava da je Gojer od 29. novembra 2008. do 19. februara 2010. godine istovremeno obavljao funkciju odbornika u Skupštini opštine Stari grad Sarajevo, funkciju člana Gradskog vijeća Sarajeva i funkciju ovlaštenog lica u Društvu pisaca BiH, koje se u 2009. godini finansiralo iz budžeta sa bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 50.000 KM godišnje.

Gojer je, prema obrazloženju CIK-a, time izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije BiH, a protiv rješenja CIK-a može se podnijeti  žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH. 

Na današnjoj sjedinci CIK-a, prema odredbama Izbornog zakona BiH, donesene su 83 odluke o brisanju isto toliko osoba iz Centralnog biračkog spiska jer se nalaze na izdržavanju kazne zatvora izrečene presudama sudova u BiH zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava. 

Donesene su odluke za devet osoba da neće biti upisana u Centralni birački spisak dok se nalaze na izdržavanju kazne zatvora izrečene presudom sudova u BiH zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava. 

CIK je danas u sklopu priprema za izbore 2010. godine usvojila pet provedbenih podzakonskih akata, usaglašenih sa posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje su stupile na snagu u petak, 23. aprila.