Dok zemlja i dalje klizi
0

Gradilište hotela u Srebrenici pod vodom

Piše: Tatjana Sekulić
Fabrika duhana Sarajevo investira gradnju hotela u centru Srebrenice. I o tome se možda ne bi ni pisalo toliko da gradilište u centru Srebrenice nije stanovnicima tog malenog gradića zadalo 'veliku glavobolju'. Građani tvrde da se hotel gradi na klizištu, svoje tvrdnje potkrepljuju fotografijama, dok firma koja je izvođač radova tvrdi da je sve u redu.

Gradilište u centru Srebrenice mještani su nazvali 'Skadar na Bojani', prema epskoj pjesmi u kojoj graditelji danju grade grad, a noću ga vile poruše.

I prije nego što su iskopani temelji građani koji stanuju u obližnjim kućama tražili su obustavu radova, tako da su se jedno vrijeme radovi i prekinuli, da bi ponovo bili nastavljeni.

Ali, da su građani bili u pravu pokazale su i prve kapi kiše koje su ugrozile živote mještana čije kuće se nalaze iznad gradilišta.

Već smo pisali o tome kada se prije mjesec dana pokrenulo klzište, a malo susnježice ovih dana dovelo je do ponovnog kretanja.

Da zlo bude još veće i samo gradilište je pod vodom jer je zakop nekoliko metara niži od nivoa ulice, a odvod oborinskih voda još uvijek nije regulisan.

"Sve je pod kontrolom. Klizišta nema, a vodu redovno crpimo i kontrolišemo blato", kazao je za Sarajevo-x.com Tomo Jelisavčić, direktor firme 'Tehno' koja izvodi radove, dodajući i to da građani Srebrenice prije nekoliko dana nisu ostali bez vode zbog pucanja vodovodnih cijevi već zbog toga što su radnici njegove firme izmještali cjevovod.

Napomenimo i to da je baš u vrijeme kada je pola Srebrenice ostalo bez vode zbog pucanja vodovodnih cijevi Mladen Tolj, rukovodilac gradilišta ispred firme „Tehno“ za agenciju Fena izjavio da se na gradilištu pojavilo klizište koje je i uzrokovalo pucanje cijevi.

"Kad se pojavilo klizište, odmah smo počeli sa sanacijom, ali nismo uspjeli sve na vrijeme završiti. Postavili smo potporni zid na dijelu koji se obrušio i to će usporiti dalje radove", izjavio je tada Tolj, odnosno prije svega 15-tak dana.

A, da klizište zaista postoji, te da su domovi mještana koji žive u blizini gradilišta ugroženi, najbolje ilustruju ove fotografije.