Ulaganje Uniqa osiguranja
0

Gradi se Dnevni centar za djecu sa višestrukim smetnjama u Tuzli

Sarajevo-x.com
Centar za djecu sa višestrukim smetnjama "Koraci nade“ iz Tuzle polovinom godine trebao bi useliti u nove prostorije, pristupačnije i adekvatnije potrebama njegovih korisnika. Projekat ‘’Izgradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Tuzli”, u saradnji sa Općinom Tuzla i udruženjem “Koraci nade”, vrijedan blizu milion eura implementirat će se zahvaljući austrijskoj fondaciji Hilswerk koja je prikupila većinu sredstava za izgradnju i opremanje centra.

UNIQA osiguranje priključilo se grupi renomiranih kompanija donatora i doniralo sredstva u iznosu od 12.000 KM za izgradnju ovog centra, čime je dalo svoj doprinos za što skorije otvaranje novog objekta, saopćeno je danas iz ove osiguravajuće kuće.

''Zahvaljujući donatorima kao što je i UNIQA Osiguranje, Centar je dobio priliku da sagradi savremen objekat u kojem ćemo nesmetano i uvodeći nove metode u radu kontinuirano raditi na poboljšanju života djece sa invaliditetom'', izjavila je direktorica Centra ''Koraci nade'' Jasmina Krivošija.

UNIQA kontinuirano učestvuje u sličnim projektima, te doniranjem sredstava pomaže rad brojnih ustanova koje brinu o djeci i odraslim sa posebnim potrebama.

Direktorica UNIQA osiguranja Senada Olević nada se kako će ovaj centar omogućiti korisnicima bolju kvalitetu života i njihovo uključivanje u društvenu zajednicu.

''I naš slogan ''Osiguranje nove generacije'' potvrđuje da je jedan od osnovnih ciljeva UNIQA osiguranja obezbjeđivanje boljih uvjeta za odrastanje i život budućih generacija u cijeloj BiH'', istakla je direktorica Olević.

Centar "Koraci nade“ radi na uključivanju djece sa višestrukim smetnjama u zajednicu, upoznavanje roditelja sa njihovim preostalim sposobnostima, upoznavanje zajednice sa djecom sa invaliditetom itd.

Najveći broj korisnika Centra su djeca sa cerebralnom paralizom koja najčešće (do 80% slučajeva) uz cerebralnu paralizu imaju i propratne smetnje u vidu oštećenja vida, sluha, govora, mentalne retardacije kao najfrekventnijeg oštećenja, epilepsije i slično. Broj korisnika Centra ''Koraci nade'' kreće se između 140 i 150 i hronološke dobi su od 0 do 21 godina.