Gradačac
0

Gradačački Hrvati se žale na kršenje ljudskih prava

FENA
Predstavnici svih političkih stranaka s hrvatskim predznakom i mjesnih zajednica s većinskim hrvatskim stanovništvom u općini Gradačac uputili su otvoreno pismo Uredu visokog predstavnika u BiH i misiji OESS-a u kojemu ih upozoravaju na kršenje Ustava i osnovnih ljudskih prava te diskriminaciju u općini Gradačac.

U pismu se tvrdi da je nezakonito konstituirano novo općinsko vijeća, gdje su prilikom izbora predsjedavajućeg vijeća prekršene odredbe Ustava Federacije BiH i Tuzlanske županije tako što je umjesto Hrvata na mjesto predsjedavajućeg izabran Bošnjak, unatoč činjenici da Bošnjak obnaša i dužnost načelnika općine.

"Novoizabrani lokalni dužnosnici u općini Gradačac ignoriraju naša brojna upozorenja, ali i dopis visokog predstavnika u BiH od 16. prosinca 2008. godine kojim načelnike općina i predsjednike općinskih vijeća upozorava na ustavne i pravne obaveze poštivanja proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih prilikom konstituiranja lokalne vlasti", stoji u pismu.

Neustavno izabrani predsjedavajući Općinskog vijeća saziva sjednice i manipulira općinskim vijećnicima te konstituira povjerenstva Općinskog vijeća u kojima nema ni Hrvata ni Srba, navodi se u pismu.

"U prilog našoj tvrdnji da se u općini Gradačac vrši diskriminacija nad manjinskim narodima govori i činjenica da od ukupno 94 zaposlena u organu uprave Gradačac ima samo jedan Hrvat. Također ništa bolje stanje nije ni u Policiji, gdje od 96 zaposlenih također radi samo jedan Hrvat. U 7 osnovnih i 2 srednje škole na području općine na čelnim pozicijama nema ni jednog Hrvat,a a ni Srbina, a naša djeca ne mogu izučavati nacionalnu skupinu predmeta na maternjem jeziku.

Isti je slučaj i u svim ostalim općinskim službama, javnim poduzećima i ustanovama, upravnim i nadzornim odborima, gdje osim Bošnjaka, nema pripadnika druga dva naroda. Ono što posebno zabrinjava jest i činjenica da u Lokalnom izbornom povjerenstvu u općini Gradačac nema predstavnika hrvatskog naroda, a čini ga 5 članova (4 Bošnjaka i 1 Srbin)", navodi se u pismu.

Predstavnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom i predstavnici mjesnih zajednica pozvali su visoke međunarodne dužnosnike da posjete općinu Gradačac i, sukladno ovlastima koje imaju, zaustave diskriminaciju i spriječe dalje kršenje Ustava u općini Gradačac.