BiH
103

Grad Zenica bogatiji je za još jednu fontanu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Zima je davno pokazala zube i nastupile su hladnoće, ali uporni i radni uposlenici firme Grizelj završavaju još jedan dragulj – fontanu u Zenici.

Iako je u toku probni rad, podešavanje i usuglašavanje pojedinih funkcija, građanima Zenice i slučajnim prolaznicima zastaje dah i bili su oduševljeni novim aplikacijama u novoizgrađenoj fontani u kružnom toku kod Robne kuće Bosna.

Postavljene su projektom visoke tehnologije i najatraktivnije forme kroz softverske programe koji upravljaju svim funkcijama rada aplikacija u fontani i rasvjeta fontane koja ima posebnu draž u sferi duginih boja koje nastaju zajedno sa produciranom vodenom maglom u fontani.

Veliku zaslugu u ovom projektu ima idejni tvorac moderne fontane Mirsad Heleg, dipl. ing. arh. i direktor JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica d.o.o., koji je osmislilo izgled fontane i postavio zahtjevan projektni zadatak.

"U ovoj fontani su prvi put primijenjene aplikacije: shooter, kaskada, vario jet i piruete koje dopunjavaju i naizmjenično nadopunjavaju 80 kometa i ostale dizne koje su međusobno multidisciplinarne, a u integralnoj funkciji čine vizualni i virtualni dragulj u svijetu fontana, spoju vode i svjetla", istakao je Tin Grizelj zadužen za realizaciju projekta iz firme Grizelj.

"Iako je temperatura ispod nule mi smo uspjeli podesiti i isprobati sve funkcije uz primjenu najviših evropskih standarda kada je u pitanju energetska efikasnost, da se sa što manje učešća energije dobiju što bolji vizualni efekti vode i LED rasvjete u trikoloru sa mogućnosti selektivnog uključenja i isključenja u skladu sa dnevnim svjetlom (malo sve remeti javna rasvjeta)", objasnila je Hajra Šahinović, projektant rasvjete, elektroinstalacija i softvera.

"Fontana radi u recirkulacionom sistemu vode uz nadzor brzine vjetra preko anemometra i postavljenih uvjeta softvera te sigurnosno-regulacionih komponeti hardvera u zaštiti učesnika u prometu kružnog toka od prskanja vode iz fontane", pojašnjava Hajra Šahinović, uposlenica firme Grizelj.

Izvedenim radovima i rokom izvođenja radova zadovoljan je i Ekrem Kahriman, direktor JP Vodovod i kanalizacija Zenica, koji je sa svojim saradnicima svakodnevno nadzirao tok realizacije projekta, čak i u noćnim satima kada su izvođeni radovi radi smanjenog prometa u kružnom toku kod Robne kuće Bosna, komentirao je Tin Grizelj.

Ipak, usljed temperatura koje su sinoć bile ispod nule fontana je jutros osvanula okovana ledom.