BiH
0

Grad Srpsko Sarajevo mijenja naziv u Istočno Sarajevo

VOA/Sarajevo-X
Ustavni sud BiH stavio je van snage nazive 12 općina i Grada Srpsko Sarajevo, jer Narodna skupština RS nije u ostavljenom roku od tri mjeseca promijenila nazive koji su proglašeni neustavnim, - saopštio je jučer predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić.

Da bi pravni sistem RS mogao funkcionirati, Ustavni sud je donio Odluku o privremenim nazivima, koja će biti na snazi sve dok Narodna skupština RS u zakonom propisanoj proceduri ne usvoji nove nazive gradova.

Ovom je odlukom utvrđeno da se nazivi koji su prestali da važe zamjenjuju privremenim nazivima, i to: Grad srpsko Sarajevo mijenja se u naziv Istočno Sarajevo, srpski Drvar u Istočni Drvar, srpski Sanski Most u Oštra Luka, srpski Mostar u Istočni Mostar, srpsko Goražde u Ustiprača, naziv Srbinje zamjenjuje se nazivom Foča, srpski Ključ privremeno će nositi naziv Ribnik, naziv srpska Kostajnica mijenja se u Bosanska Kostajnica, srpski Brod u Bosanski Brod, srpska Ilidža u Kasindol, srpsko Novo Sarajevo u Lukavica, srpski Stari Grad u Istočni Stari Grad, a naziv srpsko Orašje zamjenjuje se nazivom Donji Žabar.

Gospodin Tadić je potvrdio da je odluka donesena većinom glasova, tajno, i bez učešća jednog od trojice stranih sudaca, koji nije bio upoznat sa predmetom.

Predsjednik Suda odbacio je navode da je Sud, preuzimanjem izvršne vlasti i donošenjem odluke o privremenim nazivima opština, prekršio uobičajenu sudsku praksu i evropske norme i konvencije.