BiH
0

Grad Sarajevo: Za projekat "Za ljepši grad" 60.000 KM

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i generalni direktor KJKP "Park" Osman Delić danas su potpisali Ugovor o izvođenju radova na pejsažnom oblikovanju ulica Maršala Tita, Ferhadije, Trga fra Grge Martića i Sarača.

Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg budžeta izdvojio je 60.000 KM za realizaciju ovoga projekta. Radovi podrazumijevaju sadnju ukrasnog drveća, grmlja, cvijeća, te postavljanje žardinjera, a izvodit će se po fazama, zavisno od vremenskih (hortikulturnih) uvjeta.

Autori projekta su profesori sa sarajevskog Šumarskog fakulteta: dr. Nikola Janjić i dr. Vladimir Beus. - Cilj nam je da u interesu građana opleminimo naš grad cvijećem, ukrasnim drvećem i svim onim što mu je nedostajalo. Realizacijom ovog projekta naš grad će zasigurno dobiti ljepši izgled, i što će ga učiniti ambijentom ugodnim za življenje građana, ali i privlačnim za posjete stranih turista – istakla je gradonačelnica Borovac.

Pozvala je građane Sarajeva da se s više pažnje odnose prema zelenilu i svom prirodnom okruženju jer je to u njihovom i u interesu grada.

Dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, koja je koordinatorica ovog projekta, zahvalila je gradonačelnici što je podržala ovu ideju: - Nastojali smo da ovim projektom promijenimo fizionomiju našeg grada te da sarajevske ulice poprime evropski izgled. Također, ovim novim sadnicama želimo područje centra i starog dijela grada osvježiti i učiniti prijatnim za stanovnike i turiste. Sve zasađeno zelenilo trebalo bi u estetskom i funkcionalnom smislu zadovoljati općeprihvaćene kriterije – kazala je dr. Ljujić-Mijatović i dodala kako je u planu da se u žardinjere u starom dijela grada zasadi autohtono cvijeće koje je bilo u baštama i avlijama u vrijeme osmanskog perioda.

Uime KJKP "Park", čiji će radnici besplatno izvoditi sadnju, generalni direktor Osman Delić istakao je da je ovo kantonalno preduzeće sa zadovoljstvom prihvatilo da realizira ovaj projekt, uz nadzor dr. Ljujić-Mijatović i ekspertnog tima.

Projekt će se realizirati na sljedećim lokacijama: u ul. Maršala Tita (Marijin-Dvor – prostor između saobraćajnica; skver ispred bivšeg hotela "Zagreb" i ispred zgrade JP "BH šume"; zelene površine ispred DZ "Vrazova", pločnici ispred Malog i Velikog parka; prostor ispred kafane "Park, Centralne banke, uz Crkvu sv. Vinka i ispred zgrade s Vječnom vatrom; žardinjere će se postaviti uz južnu i sjevernu stranu fasada zgrada od M. Dvora do Vječne vatre, te između stubića u Titovoj ulici od Radićeve do Vječne vatre); u ul. Ferhadiji (duž zgrade s Vječnom vatrom i na ulazu u Gradsku tržnicu; a žardinjere će se postaviti uz južnu i sjevernu stranu fasada zgrada u ovoj ulici); na Trgu fra Grge Martića (prostor ispred Katedrale); te u ulici Sarači (oko česme u zidu avlije Begove džamije te na glavnom i službenom ulazu u avliju Begove džamije, duž južne fasade zgrade Gazi Husrev-begove medrese i na ulazu u Morića han).