Ustavni sud FBiH
0

Grad Sarajevo uputio tužbu protiv Kantona Sarajevo

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Grad Sarajevo uputio je danas Ustavnom sudu FBiH zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu i pokrenuo postupak povrata svih svojih nadležnosti nad upravljanjem imovinom na teritoriju Grada.

Povod zahtjevu je činjenica da je Zakonom o imovini Kantona Sarajevo iz 1997. godine ovaj kanton u potpunosti preuzeo imovinu Grada na svom i drugim područjima gdje je Grad posjedovao imovinu.

Taj potez, saopćeno je iz Gradske službe za odnose s javnošću, predstavljao je kršenje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, odredaba Ustava BiH i Federacije BiH kojima je propisano da je Sarajevo glavni grad te Amandmana XXVI na Ustav FBiH, kojim je propisano da se u Kantonu Sarajevo osniva Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave.

Statutom Grada je uređeno i pitanje prihoda i imovine Grada Sarajeva, shodno ustavnim ovlaštenjima, ali to pitanje, naglašeno je, do sada nažalost nije riješeno.

Grad Sarajevo je ovim zahtjevom Ustavnom sudu FBiH predložio da, nakon što provede propisani postupak, utvrdi kako je Kanton Sarajevo povrijedio pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu te da naloži Kantonu Sarajevo povrat imovine Gradu.

U toku naredne sedmice Grad Sarajevo će podnijeti tužbu protiv Kantona Sarajevo, u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH.