BiH
0

Grad Sarajevo sufinansirao putovanje Dade Delića koji će biciklom obići svijet

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, upriličio je danas prijem za Dadu Delića, biciklistu i istaknutog člana PD Željezničar, koji će 27. aprila realizirati drugi dio projekta pod nazivom "Biciklom kroz meridijane i paralele". U okviru ovog dijela projekta, kojeg sufinansira Grad Sarajevo, Delić će putovati od Tadžikistana do Japana sedam mjeseci.

"Pružanjem podrške ovom mladom entuzijasti, Grad doprinosi promociji naše zemlje i Sarajeva kao njenog glavnog grada, ali i razvoju biciklizma u Sarajevu“, istaknuo je gradonačelnik Komšić, te izrazio uvjerenje da će Delić potaknuti mlade ljude da više koriste bicikla kao prevozno i rekreativno sredstvo.

Za Delića, podrška Grada Sarajeva predstavlja finansijsku i motivacijsku vrijednost, jer ona podstiče mlade ljude da vjeruju u svoje ideje.

"Nadam se da će i Sarajevo postati grad s potpuno izgrađenom biciklističkom infrastrukturom, koja će uveliko pomoći da se smanje saobraćajne gužve i zagađenje. Na kraju, i ekonomski je mnogostruko isplativije", istakao je Delić naglasivši da je tokom svojih putovanja kroz gradove, uočio da je bicikl osnovno prevozno sredstvo.

Prije dvije godine, Delić je reqlizirao prvi dio projekta u kojem je putovao od Sarajeva do Uzbekistana. Tokom ovog putovanja, koje je trajalo tri i pol mjeseca, Delić je prešao 5.400 kilometara i putovao je kroz sedam država.