BiH
0

Grad Sarajevo spreman preuzeti arhiv Haškog tribunala

FENA
Grad Sarajevo je pokrenuo inicijativu da arhiv ICTY-a bude smješten u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu. Grad Sarajevo ima moralnu obavezu i pravo da pokrene ovakav postupak kao grad stradalnik, ali i grad koji može ispuniti veoma visoke tehničke kriterije zaštite, ponuditi adekvatne prostore, osigurati kadrove i adekvatan način upravljanja i postupanja s takvom vrstom arhive.

To je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac kazala danas u Sarajevu Ericu Ketelaaru i Cécile Aptel, članovima Savjetodavne komisije za arhive međunarodnih sudova Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, koja ima zadaću da izradi studiju o budućem upravljanju i lokaciji arhiva ta dva suda po okončanju njihovog mandata, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Borovac je kazala da je ovu inicijativu jučer uputila i Predsjedništvu BiH od kojeg se očekuje podrška uime države.

Naglasila je da bi odluka Haškog tribunala da se njegova arhiva smjesti u Sarajevo značila doprinos istini i povjerenju među narodima na ovim prostorima, izgradnji stabilnog mira, a posebno bi bila značajna mogućnost naučnog izučavanja arhivske građe Haškog tribunala s ciljem spoznaje stvarne istine o onome što se događalo proteklih godina i da se teški događaji iz tog perioda nikada i nikome ne ponove.

Članovi Savjetodavne komisije za arhive su istaknuli da je njihova posjeta Sarajevu prva posjeta regijama na koje se studija koju pripremaju odnosi te da bi svoj prvi previzorni izvještaj trebali podnijeti sekretarima međunarodnih sudova u prvoj četvrtini 2008. godine.

Oni su u razgovoru s gradonačelnicom pokazali interesovanje za prostorne mogućnosti smještaja arhivske građe, sigurnosne aspekte i uopće za značaj ovog eventualnog čina za budućnost naroda BiH.

Članovi Komisije Eric Ketelaar i Cécile Aptel jutros su se susreli sa članovima Predsjedništva BiH, a tokom dana namjeravaju razgovarati i s predstavnicima državnog i entitetskih arhiva.