BiH
0

Grad Sarajevo pozvan u članstvo Svjetskog savjeta voda

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas Loica Fauchona i Hachmi Kennoua, predsjednika i guvernera Svjetskog savjeta voda koji su pozvali Grad Sarajevo da bude član ove velike svjetske organizacije.

„Ulaskom u ovu veliku svjetsku porodicu voda Sarajevo bi imalo priliku da se i njegov glas čuje o pitanju vode u svijetu. Također bi mu se pružila prilika da lakše pronalazi sredstva za projekte zaštite vodnih resursa, ali i niz drugih mogućnosti.“, rekao je predsjednik Fauchon.

Gradonačelnica Borovac zahvalila se prvim ljudima Svjetskog savjeta voda na pozivu za članstvo ističući kako je ovo velika šansa za Sarajevo.

„Grad Sarajevo visoko cijeni ovaj poziv i nastojat će da bude koristan član ove svjetske asocijacije. Sarajevo već stoljećima baštini kulturu vode i imao je prvi vodovod još 1462. godine, mnogo prije velikih evropskih gradova. Sarajevo je i danas bogato vodom kao prirodnim resursom.“, istakla je gradonačelnica Borovac

Današnjem prijemu je prisustvovao i Tarik Badnjević, izvršni direktor KJKP «Vodovod i kanalizacija» koji je predstavnike Svjetskog savjeta voda šire upoznao sa potencijalima vode sa kojima Sarajevo raspolaže, te sa aktuelnim projektima ovog preduzeća a koji se odnose na preradu otpadnih voda.

Gradonačelnica Borovac zahvalila se Loicu Fauchonu koji se za vrijeme agresije na BiH kao načelnik jedne od općina blizu Marseillea angažirao na slanju konvoja humanitarne pomoći Sarajevu i njegovim napaćenim stanovnicima. Gospoda Fauchon i Kennou borave u Sarajevu na dvodnevnom regionalnom sastanku eksperata iz oblasti hidrologije i predstavnika akademske zajednice u okviru priprema za održavanje 5. svjetskog foruma voda od 16. do 22. marta 2009. godine u Istanbulu.