BiH
8

Grad Sarajevo: Povučen prijedlog Odluke o usklađivanju plaća i naknada

FENA
Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
S obzirom da je na današnjoj raspravi bilo eksplicitnih i implicitnih zahtjeva da se Odluka o usklađivanju plaća i naknada u organima Grada Sarajeva sa platama i naknadama u organima vlasti FBiH povuče, ja povlačim Prijedlog odluke sa dnevnog reda, kazao je gradonačelnik Komšić koji je jedan od predlagača Odluke.

O ovom Prijedlogu odluke vijećnici su raspravljali više od četiri sata, te kako Komšić kaže, bez obzira na iscrpljujuću raspravu, vijećnici su bliži donošenju odluke. Konstruktivnom je ocijenio dugu i isrcpljujuću raspravu te da se odluka u dogledno vrijeme može uskladiti.

Nakon pauze i Administrativna komisija je također povukla svoj dio odluke o koeficijentima za izabrane dužnosnike u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi.

"Povukao sam odluku u onom dijelu koji se odnosi na isplatu plaća uposlenika i državnih činovnika koji rade u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću, što je moja nadležnost", kazao je novinarima Komšić.

Istakao je da rasprava daje mogućnost da se ponovo doradi odluka u skladu sa mišljenjima koja su bila dobra, i da je na nekoj od narednih sjednica da na usvajanje.

Kada je u pitanju isplata plaća, za šta je nadležan gradonačelnik, Komšić je kazao da se one isplaćuju po starom zakonu, a Grad Sarajevo je jedina institucija u KS koja nije uskladila plaće sa Zakonom FBiH.

"U onom dijelu isplate plaće uposlenika koji nije usklađen sa zakonom ja ću tražiti da se taj dio plaće ne isplaćuje", rekao je Komšić .

Obrazložio je da se sada plaća isplaćuje po linearnoj osnovici plaće, kroz stimulativni proces, a koji su u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom, ali da postoje dijelovi, odnosno dodatci na plaće koji nisu u skladu sa Zakonom FBiH, a koje će sa svojim saradnicima utvrditi, te kako je kazao"taj dio ću isključiti iz njihovih plaća".

U toku je rasprava o Odluci o davanju saglasnosti na Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog Evropskog olimpijskog omladinskog festivala 2017. (EYOF). Predlagač je gradonačelnik Grada Sarajeva.