BiH
28

Grad Sarajevo ponovo bez sredstava iz Budžeta, Komšiću zabranjeno obraćanje

Klix.ba
Kolegij Gradskog vijeća Grada Sarajeva je, na sjednici održanoj dana 02. septembra, između ostalog, razmatrao moguće posljedice po Grad Sarajevo povodom usvajanja Izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić je upoznao Kolegij Gradskog vijeća o namjeri da se obrati Skupštini Kantona Sarajevo, u povodu razmatranja prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu koji je utvrdila Vlada Kantona Sarajevo, a u kojem nije sadržan prijedlog plana sredstava Granta Budžeta Kantona Sarajevo Budžetu Grada Sarajeva. Kolegij Gradskog vijeća je dao punu podršku Gradonačelniku za namjeravani istup. Gradonačelnik je imao namjeru podsjetiti Skupštinu Kantona Sarajevo na pravo Grada Sarajeva da, kao jedinica lokalne samouprave, bude finansiran iz sredstava sa jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH i zatražiti da Kanton Sarajevo izvrši svoje utvrđene finansijske obaveze prema Gradu Sarajevu iz 2014. godine, te da utvrdi obavezu izdvajanja dijela pripadajućih javnih prihoda sa jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH i za finansiranje Grada Sarajeva u tekućoj godini.

Zastupnici Skupštine KS nisu dozvolili obraćanje gradonačelnika

"Međutim, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici nisu dozvolili gradonačelniku da se obrati i na taj način još jednom potvrdili da je na djelu proces minimiziranja ustavno-pravnog statusa i uloge Grada Sarajeva i kao jedinice lokalne samouprave i kao glavnog grada. Tako je Gradonačelnik, dakle, jedini izvršni organ vlasti Grada Sarajeva – glavnog grada, dobio tretman gosta – zainteresiranog građanina, bez prava da se obrati skupu.

Potrebno je naglasiti, da je Gradonačelnik tražio obraćanje kako bi još jednom ukazao na ustavno pravo Grada Sarajeva da, kao jedinica lokalne samouprave svojih građana i to drugog stepena, samostalno odlučuje o poslovima iz svog djelokruga, bez uplitanja viših nivoa vlasti, a u okviru zakona. Dakle, Grad ima pravo da samostalno odlučuje o zajedničkim poslovima lokalne samouprave u okviru zakona i da, u okviru svog djelokruga, samostalno odlučuje o finansijskim sredstvima koja lokalnoj zajednici pripadaju, uključujući sredstva iz vlastitih prihoda, kao i o dijelu pripadajućih sredstava javnih prihoda zajednice (dio sredstva sa jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH). Također, Grad Sarajevo ima obavezu izvršavanja prenesenih poslova koje je, Kanton Sarajevo Gradu Sarajevu, prenio svojim zakonima. Međutim, Kanton Sarajevo Gradu Sarajevu, već godinama, ne prenosi sredstva za provođenje prenesenih poslova", navodi se u saopćenju Grada Sarajevo.

Iz Grada Sarajevo ističu da je Kanton Sarajevo svojim Budžetom bio obavezan planirati dio sredstava u tekućim izdacima namijenjen Budžetu Grada Sarajeva, i to sredstva iz prihoda koja Kanton ostvaruje sa jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH, a u visini koja obuhvata i sredstva namijenjena Gradu Sarajevu. Sredstva na tako planiranoj stavci su sredstva kojima Grad Sarajevo, kada ih dobije na raspolaganje, samostalno i suvereno upravlja u skladu sa zakonom. Također, ističu, Kanton Sarajevo je bio obavezan, u skladu s prethodno dogovorenim godišnjim programima i raspoloživim sredstvima, planirati i sredstva za vršenje poslova koje je, svojim zakonima, prenio Gradu Sarajevu (npr. briga o lokalnim grobljima, donošenje regulacionih planova, briga o otvorenim vodotokovima i dr.). Tako se Grad Sarajevo, i pored svih do sada poduzetih mjera i aktivnosti, u okviru svojih nadležnosti, i dalje nalazi u alarmantnoj situaciji.

KS ne poštuje presude Ustavnog suda FBiH

"Svako obraćanje organa Grada Sarajeva proteklih godina Ustavnom sudu FBiH za zaštitu ustavom i zakonom utvrđenih prava Grada Sarajeva je okončano odlukama u korist Grada Sarajeva. Međutim, nadležni organi Kantona Sarajevo nisu proveli niti jednu odluku Suda i to bez ikakvih posljedica. (npr. u Kantonu Sarajevo nije proveden Zakon o principima lokalne samouprave u F BiH, nije riješeno pitanje imovine Grada Sarajeva i dr.). Posljednje, Ustavni sud Federacije BiH je, odlučujući o zahtjevu Gradonačelnika Grada Sarajeva za zaštitu prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu, na sjednici održanoj dana 10.06.2015. godine donio presudu u korist Grada Sarajeva, pri čemu je potvrđeno i da je pravo na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva povrijeđeno odredbama člana 12. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Iako je Grad Sarajevo aktivno učestvovao u pripremi ovog Zakona, na kraju je usvojen amandman na prijedlog Kantona Sarajevo. Izmjenama i dopunama Zakona je utvrđen način izdvajanja sredstava za općine u Kantonu Sarajevo, a nije za Grad Sarajevo. Nadležno Federalno ministarstvo je u svom Mišljenju obrazložilo da Kanton Sarajevo, ovim izmjenama Zakona, nije amnestiran od obaveze izdvajanja sredstava za Grad Sarajevo, a Kanton Sarajevo tvrdi suprotno. Tumačenje Zakona jedino može dati Parlament F BiH. Činjenica je, kao što je to utvrdio i Ustavni sud F BiH, da ovim Zakonom, Grad Sarajevo, ustavna kategorija u F BiH, nije tretiran pri raspodjeli javnih prihoda Federacije BiH", navodi se u saopćenju.

Ugrožen ustavni položaj Grada

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, još dana 22.07.2015. godine, održalo vanrednu sjednica Gradskog vijeća sa temom: "Ugrožavanje Ustavnog položaja Grada Sarajeva", na kojoj je usvojilo niz ozbiljnih zaključaka, objavljenih na zvaničnom portalu, kojima su upućeni zahtjevi organima vlasti i političkim strankama da odmah nađu rješenje za prevazilaženje katastrofalne situacije u finansiranju Grada Sarajeva i da se založe za kvalitetno i trajno rješavanje statusa Grada Sarajeva.

"Grad Sarajevo, još jednom poziva zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo i najviše organe političkih stranaka koje su u vlasti da hitno nađu rješenje da se Gradu Sarajevu, u tekućoj godini, ne uskrate pripadajuća sredstva sa jedinstvenog računa javnih prihoda u F BiH na koja, legitimno i legalno, ima pravo, a o čemu ovisi realizacija programiranih poslova i aktivnosti", saopćeno je iz Grada Sarajevo.