BiH
0

Grad Sarajevo pomaže obnovu fasade Gradske tržnice Markale

FENA
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka i direktor KJKP "Tržnice i pijace" Jasmin Terović danas su potpisali Sporazum o sufinansiranju sanacije i restauracije fasade Gradske tržnice Markale.

Za taj projekat Grad Sarajevo je u budžetu za 2016. godinu planirao sredstva u iznosu od 70.000 KM. Sredstva će također, osigurati Kanton Sarajevo i KJKP "Tržnice i pijace", saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Skaka je kazao da se taj projekt realizira s ciljem zaštite i unapređenja kulturno-historijskog naslijeđa grada i zemlje, a koje obuhvata Gradsku tržnicu Markale, s obzirom da je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

  • Realizacijom ovakvih i sličnih projekata želimo da grad učinimo ambijentom ugodnog življenja, te da mu upotpunimo izgled privlačne turističke destinacije, zaključio je Skaka.

Terović je zahvalio Gradu Sarajevu što će zajedno realizovati taj projekt, koji će imati velikog odjeka među građanima jer će uljepšati grad. Dodao je da će KJKP "Tržnice i pijace" raspisati tender za odabir izvođača radova.

Predviđeno je da fasada Gradske tržnice Markale bude obnovljena do kraja ove godine.