BiH
0

Grad Sarajevo podnio krivičnu prijavu protiv Dodika

FENA
Grad Sarajevo u ponedjeljak je Tužilaštvu BiH, Kantonalnom tužilaštvu KS-a, Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli i Okružnom tužilaštvu Bijeljina podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, premijera RS-a, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, te krivično djelo nasilničkog ponašanja, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Iz Grada Sarajeva su podsjetili da je Dodik 11. septembra na javnom skupu u Bijeljini poricao dokazane ratne zločine počinjene na pijaci Markale u Sarajevu i na Kapiji u Tuzli.

"Milorad Dodik je uvrijedio građane Sarajeva i Tuzle, brojne žrtve i njihove porodice, izazivajući i potpirujući razdor i netrpeljivost među narodima BiH", kaže se u saopćenju.

Nadalje, proglašavajući generala Novaka Đukića nevinim, premijer Dodik je pružio pomoć osobi kojoj se sudi za ratni zločin na Sudu BiH i time počinio krivično djelo pomoći učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Nakon objavljivanja priloga putem sredstava javnog informiranja, građani Sarajeva su bili revoltirani, uznemireni i ogorčeni.

U skladu s tim je Gradsko vijeće GS na sjednici 29. septembra, donijelo Izjavu kojom se najoštrije osuđuje poricanje zločina nad građanima Sarajeva i Tuzle te ovlastilo gradonačelnika Aliju Behmena da podnese krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika.

Behmen podnošenjem krivične prijave želi ukazati na činjenicu da je poricanje zločina nedopustivo, te naglašava da je obračun s ratnim zločinima i naslijeđem ratnih zločina suštinsko pitanje za budućnost BiH.