BiH
0

Grad Sarajevo osigurao sredstva za stipendiranje djece Fonda IKRE

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predstavnica Fonda IKRE Rusmira Batalović potpisali su danas Ugovor za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata ovog fonda.

Vrijednost ugovora je 200.000 KM, kojim će 221 osnovac-srednjoškolac dobiti stipendiju od 100 KM mjesečno.

Sredstva se realizuju putem Fonda IKRE, a u odnosu na prošlu godinu iznos je uvećan za 50.000 KM, odnosno za 55 stipendista više.

Gradonačelnik Behmen i direktor Centra "Vladimir Nazor“ Zulfo Ahmetović danas su potpisali i Ugovor o finansijskoj podršci od 30.000 KM za nastavak realizacije projekta “Christine Witcutt”, kojim se unapređuje stručna i druga potrebna pomoć mentalno retardiranoj djeci i djeci s kombinovanim smetanjama koja su obuhvaćena tretmanom ovog centra.

S obzirom na tešku socijalnu situaciju, Behmen je kazao da se radi o dva veoma vrijedna projekta.

“Naša je dužnost podržavati rad ovakvih ustanova koje rade jedan koristan i human posao, nastojeći da osiguraju što bolje školovanje i što bolje uvjete odrastanja”, istaknuo je gradonačelnik.

“Ovo je treća godina da Gradska uprava stipendira našu djecu. Uime zaposlenih zahvaljujemo vam što ste povećali broj stipendija i što nam vjerujete”, istakla je Batalović, te dodala da će ove stipendije pomoći u školovanju djece boračke populacije i djece poginulih civila Fonda IKRE, kao i u poboljšanju uvjeta života ove djece koja uglavnom potiču iz višečlanih porodica, čiji roditelji nisu zaposleni.

Zahvalivši na kontinuiranoj finansijskoj podršci Gradske uprave, Ahmetović je istakao da se projekt “Christine Witcutt” provodi od 2001. godine, gdje su rezultati izuzetno uspješni i vidljivi.

Od 27 danas se broj povećao na 74 korisnika usluga ovog projekta, koji imaju sve na jednom mjestu, od stručne do medicinske pomoći.

Ahmetović je zahvalio Gradu i za kupovinu kuće u Ilijašu gdje djeca Centra “Vladimir Nazor” svakodnevno po grupama pohađaju “Školu u prirodi”, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.