BiH
2

Grad Sarajevo i ove godine stipendira djecu boraca, poginulih boraca i žrtava rata

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić i direktor Fonda IKRE dr. Smajo Halilović potpisali su danas Ugovor za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata ovog fonda, a koja se nalaze u izuzetnoj socijalnoj potrebi.

Vrijednost ugovora je 200.000 KM, a stipendiju će dobiti 221 učenik osnovnih i srednjih škola. Visina stipendije je 100 KM mjesečno, a isplaćivat će se za devet mjeseci školske 2014./2015. godine.

"Grad Sarajevo u kontinuitetu već sedmu godinu stipendira članove ovog fonda", kazao je je gradonačelnik Komšić, te dodao da je Gradska uprava Grada Zagreba, na čelu sa gradonačelnikom Milanom Bandićem i ove godine planirala u svom budžetu sredstva za odlazak 150-oro djece Fonda 'IKRE' na edukativno-rekreativno putovanje u Hrvatsku.

Zahvalivši Gradu Sarajevu i gradonačelniku Komšiću, direktor Halilović je istaknuo da ove stipendije idu u prave ruke.

"Ovaj novac će pomoći školovanju i u poboljšanju uvjeta života ove djece koja uglavnom potječu iz socijalno ugroženih kategorija", kazao je Halilović.

On se u ime roditelja i djece ovog fonda zahvalio i na svesrdnoj pomoći gradova Sarajeva i Zagreba, kojom se i ove godine omogućuje da djeca provedu ljeto u Hrvatskoj.

"Putovanje je prošle godine organizirano u dva termina po 50 djece, gdje su djeci osigurani prijevoz, smještaj, obroci i radionice. Sva djeca su bila prezadovoljna organiziranim putovanjem", kazao je direktor Halilović.

Na današnjem prijemu prisustvovali su učenici - stipendisti i njihovi roditelji, koji su gradonačelniku Komšiću i njegovom pomoćniku Ramizu Kadiću uručili Zahvalnice.