BiH
0

Grad Sarajevo i ministarstvo odbrane BiH: Zajednički dom oružanih snaga

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić potpisali su danas Sporazum o korištenju Doma oružanih snaga BiH.

Ovim sporazumom predviđeno je da Ministarstvo odbrane BiH i Grad Sarajevo zajedno koriste ovaj prostor.

”Grad Sarajevo od danas zajedno s Ministarstvom odbrane, odnosno Oružanim snagama BiH zajednički koristi ovaj prostor, koji ostaje u državnom vlasništvu, a prava korištenja podjednako preuzimaju i Ministarstvo odbrane i Grad Sarajevo”, kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

“Naš dogovor je da, shodno potpisanom okvirnom sporazumu, ovaj prostor koristimo na način da utvrdimo programe korištenja prostora - dnevne, mjesečne i godišnje, kako za potrebe Grada, gradskih institucija i potrebe Oružanih snaga, tako da ćemo moći da koristimo ovu zgradu u punom kapacitetu”, kazala je Borovac.

Zajednički stav Grada Sarajevo i Ministarstva odbrane je da zgradu Doma oružanih snaga treba obnoviti. Uskoro će se pristupiti konkretnom dogovoru za izvođenje radova, odnosno bit će formirana zajednička komisija koja će ustanoviti stanje objekta i potrebne radove koje će zajednički finansirati Grad i Ministarstvo odbrane.

“Ovo će biti kulturni centar odakle kreću manifestacije od interesa za Grad Sarajevo. Grad Sarajevo će utvrditi koje su to manifestacije od interesa za Grad Sarajevo i koje će institucije od interesa za Grad koristiti ovaj objekt. Odluku o tome će donijeti Gradsko vijeće i dat ćemo podjednak tretman svim značajnim kulturnim manifestacijama kojima je Grad Sarajevo ili finansijer ili sufinansijer, a doprinose promociji Grada i države BiH”, kazala je gradonačelnica Borovac.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je kazao da je potrebno napraviti program rekonstukcije objekta, prije svega, da bi Dom oružanih snaga učinili funkcionalnim objektom i za potrebe Oružanih snaga i za potrebe drugih institucija.