"Uljepšajmo Sarajevo"
0

Grad odobrio 50.000 KM za čišćenje

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i Ermin Numić iz NVO "Omladinska informativna agencija BiH" u petak su potpisali Sporazum o saradnji na projektu "Operacija mladih: Uljepšajmo Sarajevo" i ujedno promovirali akciju koja će početi 17. septembra i trajati 30 radnih dana.

Cilj ovog projekta za čiju je realizaciju Grad osigurao 50.000 KM jeste uključivanje srednjoškolaca u kampanju uređenja grada Sarajeva s posebnim akcentom na čišćenju grafitnih natpisa s fasada i razvijanje svijesti mladih i drugih građana da su odgovorni i oni sami za čistiji i uredniji grad, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Na tenderu odabrana firma "Rem design" vršit će uklanjanje grafita na 1.000 kvadratnih metara fasada, odnosno na 200 objekata na potezu Marijin-Dvor - Baščaršija.

U akciju će biti uključeno oko 150 mladih iz 28 sarajevskih srednjih škola koji će na štandovima timova srednjoškolaca distribuirati letke, anketirati građane o idejama za uređenje grada i fotografirati.

U ovoj akciji 150 aktivno uključenih srednjoškolaca dogovorit će se o pet glavnih prioriteta mladih, odnosno u koji projekt žele uložiti zarađeni novac od dnevnica dok su radili na kampanji.

Po završetku kampanje uz nekoliko hiljada srednjoškolaca bit će organiziran party za sve učesnike na kojem će se pregledati i izabrati najportfolij, uručiti nagrada tj. grant za najprojekt i nagrada za najslogan za kampanju nekome od anketiranih građana Sarajeva koji su učestvovali u kampanji.