"Alternativna slova" nedopustiva
1

Grad naručio nova slova za Spomenik ubijenoj djeci

FENA
Nakon nedavne krađe bronzanih slova na postamentu Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u Velikom parku na lokalitetu koji je pod nadzorom policije, Gradska uprava Grada Sarajeva je naručila izradu novih slova, a gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uputio oštru javnu osudu ovakvog čina.

Gradska uprava je dogovorila izradu novih slova u bronzi - njih 13 koliko je nestalo i jednog broja, kod akademskog kipara Enesa Sivca, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva. Nova slova bit će postavljena na postament Spomen-obilježja već u utorak.

Gradska uprava smatra također kako je nedopustivo što su se određene grupe samovoljno upustile u postavljanje "alternativnih slova" na Spomen-obilježje.

Grad Sarajevo i gradonačelnik Alija Behmen 14. juna su uputili pismo kantonalnom ministru MUP-a Muhamedu Budimliću, komesaru MUP-a KS Vahidu Ćosiću i načelniku Prve Policijske uprave Fahrudinu Halaću da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja preduzmu najenergičnije mjere kako bi se ovi slučajevi razriješili i učinioci drskih krađa priveli pravdi.

Do danas Gradska uprava nije dobila očitovanje policijskih dužnosnika na ovaj dopis, kao što joj zvanično nije odgovoreno ni na dopise od prije nekoliko mjeseci povodom otuđenja bisti književnika u Malom parku, Velikom parku i ispred Akademije likovnih umjetnosti.