BiH
0

Grad Mostar i UNDP udružuju sredstva u okviru "Sutra plod" projekta

FENA
UNDP i Grad Mostar potpisali su danas Sporazum o podjeli troškova u vrijednosti od 230.000 KM kao domaći doprinos UNDP-u koji će uvećati sredstva za implementaciju komponente rekonstrukcije projekta "SUTRA PLOD".

Sporazum je potpisan da bi se efikasnije riješilo pitanje rekonstrukcije stambenih zgrada koje je još jedan od najvećih izazova oporavka zemlje.

Projekt implementira UNDP a finansiraju EU (četiri miliona eura), lokalne vlasti putem Fonda za povratak BiH (dva miliona eura), UNDP (200.000 eura), UNHCR (256.000 eura) i općine partneri (596.000 eura) u iznosu od oko 7.025 miliona eura.

Novac će biti uplaćen u roku od 30 dana po potpisivanju Sporazuma. Ovo potpisivanje nastavak je dobre saradnje s Gradom Mostarom koji je ranije izdvojio 100.000 KM za implementaciju "SUTRA PLOD" projekta.

Tokom posljednjih nekoliko godina, više od 120 stambenih jedinica rekonstruirano je u Mostaru u okviru prve dvije faze Projekta a još 27 bit će rekonstruirano u tekućoj, trećoj fazi.

"SUTRA PLOD" je zajednički poduhvat Evropske unije, UNDP-a i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s entitetskim ministarstvima iz ove oblasti, Brčko Distriktom i Fondom za povratak BiH koji ima za cilj jačanje lokalnih vlasti na centralnom i lokalnom nivou.

"SUTRA" trenutno radi u 12 općina - Drvar, Mostar, Grahovo, Šipovo, Bosanski Brod, Derventa, Doboj, Srebrenica, Vlasenica, Goražde, Zvornik i Travnik, saopćeno je iz UNDP-a.