'Sarajevo će biti, sve drugo će proći'
0

FOTO / Grad koji spaja narode i poput djeteta svima pruža ruke

Priredila: Tatjana Sekulić
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Zajedničkim naporima Srba, Muslimana i Hrvata 6. aprila 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Šezdeset i šest godina kasnije ponovo je potrebno zajednički graditi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, snagom koju imaju mladi.

"Sarajevo će biti", sve drugo će proći... Grad Sarajevo izgrađen je na obalama Miljacke, a osnovao ga je Isa-beg Ishaković. Napravljen je na raskrsnici rimskih puteva, oduvijek je bio i ostao raskrsnica brojnih kultura i religija, zbog čega je i voljen i poštovan, rušen i paljen, zbog čega su ga mrzili i obožavali, zbog čega su svi u njemu složno živjeli.

Na raskrsnici svjetova, pljačkan i građen

U 16. vijeku Sarajevo je bio jedan od najbogatijih gradova na Balkanu. U to vrijeme izgrađene su brojne građevine koje su i danas simbol Šehera. No, 1697. godine sve je nestalo kada je austrijski princ Eugen von Savoyen ušao u grad sa svojim vojnicima i opljačkao ga i spalio do temelja.

Prkosno Sarajevo se izdiglo iz pepela, zajedničkom snagom naroda koji su ga naseljavali.

Sarajevo je svoja vrata otvorilo i Jevrejima, koji su izgnani iz Španije. U gradu, osim džamija i pravoslavnih i katoličkih crkvi, počinju se graditi i sinagoge.

Grad je svima pružao dobrodošlicu, u svoje naručje primio je sve dobronamjernike koji su potražili dom u kotlini koju štite prelijepe planine. Sarajevo nikoga nije pitalo koje je vjere ili nacije.

Evropski duh grada

Dolaskom Austro-Ugara Sarajevom se širi evropski duh i ulicama grada prolazi prvi tramvaj. Grade se škole i kulturne instucije. Gradi se Zemaljski muzej.

Tokom Prvog svjetskog rata Sarajevo nije pretrpjelo veća razaranja iako je neposredni povod bio atentat na austro-ugarskog prijestolonasljednika, Franza Ferdinanda 28. juna 1914.

U Drugom svjetskom ratu grad je pripadao dijelu Nezavisne Države Hrvatske, a faktički je bio pod njemačkom okupacijom.

Oslobađanje Sarajeva od fašizma

Akcija oslobađanja Sarajeva, u kojoj su učestvovali i Hrvati i Srbi i muslimani, počela je 28. marta 1945. godine.

Opći napad za oslobođenje Sarajeva trebao je početi istovremeno na svim pravcima 5. aprila 1945. godine u tri sata poslijepodne.

Krajni cilj je bila tačka duž Miljacke od Vijećnice do Vrbanje.

"Da bismo osujetili neprijateljsko izvlačenje, potrebno je brzo dejstvo i zajednički napad svih naših snaga na sarajevski garnizon i najenergičnije dejstvo na komunikacije u dolini rijeke Bosne!" Ovom rečenicom izražena je upravo osnovna zamisao.

Nakon žestokih borbi i brojnih žrtava slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika NDH. Po izbijanju na Vratnik i Bjelave brigade su došle u dodir sa udarnim grupama koje su im dale vodiče za dalje brzo prodiranje kroz grad. Već u 17.30 sati 5. aprila jedinice 27. divizije bile su na Baščaršiji i stupile u prvi vatreni okršaj. Treći udarni korpus u 19.30 5. aprila ovladao je i oslobodio dio grada na desnoj obali Miljacke.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis

Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore njemačka 181. divizija je napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremenu preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli su i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade i Sarajevo je 6. aprila u 8.00 sati bilo potpuno slobodno.

Zapovjest Maršala Tita povodom oslobođenja Sarajeva

U višednevnim žestokim borbama na širem području Sarajeva, pod vrlo teškim uslovima planinskog zemljišta, naše trupe slomile su spoljne odbrane sarajevskog utvrđenog rejona i stegnuvši obruč oko samog grada, danas 6. aprila 1945. godine, na juriš zauzele i oslobodile Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Izražavam svoju zahvalnost svim borcima i rukovodiocima jedinica koje su izvojevale ovu sjajnu pobjedu. Neka je slava junacima palim za oslobođenje naše otadžbine! Smrt fašizmu - Sloboda narodu!

Sarajevo, razigrano dijete koje svima širi ruke

U antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote. Stradalo je 412 Bošnjaka-muslimana, 106 Hrvata, 7.092 Jevreja, 1427 Srba, te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

Sarajevo nakon Drugog svjetskog rata postaje upravni, kulturni i ekonomski centar BiH, jedne od šest republika SFR Jugoslavije. Osnivaju se brojne obrazovne institucije i grad naseljava sve više ljudi. A Sarajevo, kao dijete razigrano, ponovo širi ruke.

Četrdeset i sedam godina kasnije, na Dan oslobođenja grada, Sarajevo počinje još jednu bitku. Petog aprila ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić, prve žrtve opsade glavnog grada BiH, a Vrbanja, most na kojem su ubijene, danas nosi njihova imena.

Potpuna opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana. Grad je razrušen, ubijane su žene, djeca, muškarci. Počinjen je kulturocid, zapaljena je Vijećnica, uništeni su brojni kulturno-historijski, stambeni i vjerski objekti.

Foto: Edin Puzić
Foto: Edin Puzić
Ali, Sarajevo je opstalo. Izdiglo se iz pepela. I nakon posljednjeg rata ponovo otvorilo svoja vrata svima.

"Sarajevo, srednjeg roda... Kao dijete... Zaigrano... Prostodušno... Naivno... Lakovjerno i djetinjasto ponovo pruža ruke..."

"Samo zajednički život nas može spasiti"

Danas u Sarajevu ponovo zajedno žive i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i ostali. Sarajevo je i dalje mjesto u kojem se isprepliću brojne kulture. Grad koji svakog primi pod svoje skute.

"Glavna ideja okupatora u Drugom svjetskom ratu bila je da nas međusobno zavade kako bi postigli svoj cilj, kako bi pljačkali i ubijali. Zbog toga je i došlo do formiranja ustaških i četničkih jedinica koje su služile okupatoru. Mi smo radili suprotno, ujedinjavali smo narode! Danas je situacija ista. Miloševićeva politika kojom je planirano rasturanje BiH imala je za cilj da nas zavadi i da nas ubijedi da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nemaju ništa zajedničko Dakle, politika je ista - zavadi pa vladaj", kazao je za Sarajevo-x.com Jure Galić, predsjednik SABNOR-a.

On je dodao da se najviše nade polaže u omladinu koja mora shvatiti da jedino zajednički život vodi u bolju budućnost.

"BiH može spasiti samo zajednički život, jer je to naša tradicija. Otkad postoji ovaj prostor svi narodi su živjeli zajedno, mi smo navikli jedni na druge, međusobno se poštujemo i pomažemo. Omladina mora shvatiti uzroke zala, mora se obrazovati i međusobno družiti. Ne smiju biti dvije škole pod jednim krovom. Nema sreće dok se dijelimo po vjeri i naciji", istakao je Galić.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Sarajevo je više od 15 godina nakon rata ponovo dom svim dobronamjernim ljudima, bez obzira na vjeru i naciju, ali grad se još uvijek bori sa zlim duhovima prošlosti. Grad čeka snage koje će mu pomoći da se izdigne iznad prljave politike koja želi uništiti njegovu ljepotu. I zna da će one doći.

"Sarajevo će biti, sve drugo će proći!"

Svima koji Sarajevo smatraju svojim gradom, koji mu se dive i koji ga poštuju, koji kad-kad navrate i prošetaju njegovim ulicama, koji ga pogledaju s olimpijskih ljepotica i svima onima koji će s dobrim namjerama jednom doći u ovaj grad, redakcija portala Sarajevo-x.com želi sretan Dan Sarajeva.