Sarajevo
0

Grad donirao novac za aparat Općoj bolnici

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dr. Bakir Nakaš potpisali su danas ugovor o doniranju 12.000 KM Odjeljenju za ginekologiju i akušerastvo za nabavku aparata za simultano podvodno praćenje otkucaja srca bebe prilikom porođaja u vodi.

Gradonačelnica Borovac istaknula je da se Opća bolnica na taj način pridružila modernim klinikama koje već godinama kao humani metod primjenjuju porod u vodi, a cilj je porodilju osloboditi straha od poroda, pomoći joj da pozitivno doživi taj čin i svoje pozitivno iskustvo prenese na buduće majke.

Šefica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo prim. dr. Jasmina Gutić kazala je da je porod u vodi jedna od alternativnih metoda rađanja i da se u Općoj bolnici primjenjuje od ljeta ove godine. U toj bolnici na taj način dosad se porodilo desetak žena.

Aparatom za simultano podvodno praćenje otkucaja srca bebe prilikom porođaja u vodi tehnički je zaukružen proces neophodan za tu vrstu poroda. Porođajem u vodi porodiljama se pruža mogućnost što prirodnijeg rađanja djeteta da bi taj čin za svaku ženu bio jedinstveno, ugodno i po tome nezaboravno iskustvo. Porodilje se pripremaju za porod u vodi, a prostor u kome se odvija porod ugodan je i smirujući s temperaturom zraka 24 i vode 37 C.

Svjetska zdravstvena organizacija 2000. godine Opću bolnicu proglasili je za "Bolnicu prijatelj beba", a uvođenjem metode poroda u vodi to, kako je danas rečeno, i opravdavaju.

Prvi porod u vodi registriran je 1803. u Francuskoj. U porodilištima u Britaniji i skandinavskim zemljama rađanje u vodi je omasovljeno devedesetih godina, a u Hrvatskoj je počelo u 2003. u KBC-u u Rijeci.