Čelinac
0

Grad bez parka i zelenila

SRNA
Čelinac
Čelinac
Iako je moto radne grupe za izradu Strategije razvoja Čelinca - "Čelinac, lijepo mjesto za život", predstavnici opštinske vlasti u praksi idu u suprotnom smjeru.

To potvrđuje i činjenica da je Čelinac jedan od rijetkih gradova koji ne samo da nema park, nego on nije ni predviđen ni regulacionim planom?!

Milorad Džombić, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora opštine i istaknuti privrednik, kaže da je prije rata daleko veća pažnja posvećivana gradskom zelenilu i prirodnim ljepotama čelinačkog kraja nego danas kada se lokalna vlast samo deklarativno za to zalaže. 

Džombić je zbog toga i javno uputio inicijativu Radnoj grupi za izradu Strategije razvoja da gradskom parku i uređenju javnih zelenih površina posveti ozbiljnu pažnju.

Međutim, to neće biti lako, jer su za tu namjenu pogodne površine uglavnom rasprodane kao gradsko građevinsko zemljište. Što je još gore, mnoge od njih nisu već godinama privedene krajnjoj namjeni pa se ne mogu makar privremeno pretvoriti u cvjetnjake i zelene površine. Umjesto toga na njima raste korov, legu se zmije i pretvaraju se u divlje deponije. 

Nekadašnji park  u kom je spomen-obilježje žrtvama fašizma davno je izgubio i posljednji kvadrat zelenila i često je na meti vandala, dok je površina namijenjena za gradski park poslije rata dodijeljena Srpskoj pravoslavnoj crkvi i na toj lokaciji privodi se kraju gradnja hrama. 

I park-šume oko gradskog jezgra su devastirane, jer ih sa svih strana "napadaju" građevinci, a radnici Šumskog gazdinstva tvrde da su borovi oboljeli, te da moraju biti uklonjeni. 
Radnu grupu za izradu Strategije razvoja Čelinca imenovala je opštinska uprava prošle godine i ona najavljuje skori završetak posla - vjerovatno bez parka.

Čelinac leži na dvije rijeke i dva potoka, a na njegovim rubovima nekada su se nalazila brojna lijepa izletišta. Nekada je bio omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju o čemu svjedoče brojna vikend naselja na rubovima grada. 

Iako su i gradski parkovi i zone po kojima su Čelinčani rado šetali nestali, Čelinac nije postao ni lijep urbani centar, a sve zbog nedosljednosti u poštovanju Urbanističkog plana. 

Godinama unazad nije održana nijedna sjednica Skupštine opštine na kojoj nije bilo makar jedne tačke dnevnog reda o izmjenama i dopunama regulacionih planova, čak i onih koji se usvoje na prethodnom zasjedanju.