BiH
358

Gračanički student pokrenuo inicijativu za bratimljenje Gračanice i Samobora

Klix.ba
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Dominik Raškaj, student Žurnalistike na Univerzitetu u Tuzli, već neko vrijeme bavi se aktivnostima koje bi zbližile gradove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Njegov cilj je pobratimiti i napraviti jaku i trajnu konekciju između gradova Gračanice u BiH i Samobora u Hrvatskoj.

Na ideju je došao 2014. godine kada je pročitao da sve manje gradova ima dobre prekogranične odnose. Kada su se iste godine desile i poplave, Raškaj se aktivirao i u organizaciji sa gradom Samoborom poslao pomoć u vidu humanitarnih potrepština Gračanici. Raškaj smatra da su i Gračanica i Samobor dobro razvijene općine i da bi im ova njihova sličnost u mentalitetu mogla pomoći da se okoriste iskustvom.

"Mogu navesti samo da je Gračanica poznata kao čaršija od posla, a Samobor jedini grad koji ima rast prihoda i grad poznat kao najmirniji i najbolji za život u Hrvatskoj", kaže Raškaj.

Ovaj student, rođen u Zagrebu, i sam ima ličnu povezanost sa oba grada. U Gračanici mu žive roditelji, a u Samoboru često boravi, s obzirom na to da njegova porodica tamo posjeduje nekretninu.

Iz Gračanice je pokrenuta inicijativa slanjem pisma namjere koju je poslao općinski načelnik Nusret Helić gradu Samoboru, na što je došao pozitivan odgovor gradskih vlasti.

"I jedna i druga strana imaju političku i prijateljsku volju za saradnju i bratimljenje. Na redu su posjete koje imamo u planu do Nove godine, planiramo pozvati naše prijatelje iz Samobora na sastanak i naravno u obilazak Općine Gračanica, u čemu mi uveliko pomaže gospodin Helić", kaže Raškaj.

On dodaje da ima i svesrdnu pomoć bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

"Njegova podrška u ovom bratimljenju je bitan faktor ako znamo da iza gospodina Mesića stoje brojne incijative i saradnje koje su uspješno realizovane. S njegovom podrškom dajemo do znanja da smo ozbiljni u saradnji i jačanju dobrosusjedskih odnosa", kaže ovaj student.

Raškaj se nada da će u skorije vrijeme Samobor i Gračanica ostvariti prijateljski odnos, što će za gračaničke privrednike otvoriti novu priliku da se brže i lakše probiju na hrvatsko tržište, kao i samoborskim privrednicima u Gračanici. Kaže da bi razmjena iskustava mogla pomoći Gračanici i u rješavanju problema odlagališta otpada, koji je Samobor nedavno uspješno riješio.

"U ovom sveopćem haosu i političkim prepucavanjima ovo prijateljstvo je dobrodošlo", kaže Raškaj te najavljuje inicijative za bratimljenje još nekih gradova u budućnosti.