BiH
27

Grabar-Kitarović nakon sastanka sa Vučićem: Moramo zadržati mlade ljude

Piše: Am. Dž.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi danas u Mostaru gdje je održala zajednički sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grabar-Kitarović i Vučić su razgovarali nasamo u bašti restorana Romanca, a sastanak je označen kao "prijateljski".

Nakon sastanka novinarima se obratila predsjednica Hrvatske istakavši da je u proteklom periodu bila iznenađena pojedinim izrazima netrpeljivosti u regiji. Ipak, optimistična je da se u narednom periodu može poboljšati regionalna saradnja. Osvrnula se i na iseljavanje stanovnika Balkana.

"Moramo zadržati mlade ljude. Vidjet ćete pozitivne iskorake u tome krajem maja kada ćemo imati sljedeći sastanak procesa Brdo-Brijuni. Vjerujem da ćemo tamo razgovarati o mnogim aspektima koji su bitni za naše odnose", rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da između Hrvatske i Srbije još uvijek postoji određena razina retoričkog sučeljavanja.

"Bitno je razumijevanje i s jedne i s druge strane, šta je ono što iritira jedan ili drugi narod, i kako i na koji način urediti vlastitu zemlju da ona zaštiti većinski narod koji u njoj živi, ali osigura ugodan život za manjine, da osjećaju optimizam u vlastitoj državi", rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjećamo, danas su u Mostar došli brojni regionalni zvaničnici kako bi prisustvovali otvaranju 19. Međunarodnog sajma privrede na kojem se očekuje prisustvo oko 50.000 posjetilaca.