RS je genocidna tvorevina
15

VIDEO / "Govor nade za BiH" Čedomira Jovanovića

Sarajevo-x.com
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Govor lidera Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića na sjednici Glavnog odbora te stranke uzburkao je javnost u Srbiji. U videoprilogu vam donosimo snimak Jovanovićevog govora o BiH, čiji smo dio objavili u nedjelju.

Jovanović je upro tamo gdje srbijanskim nacionalistima nikako ne odgovara, priznavši da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da je nastala na genocidu. "Republika Srpska je nastala na genocidu. Na srebreničkom genocidu. Na etničkom čišćenju nezabilježenom u Evropi poslije Drugog svetskog rata", rekao je Jovanović, nakon čega je uslijedio aplauz prisutnih.

"Srbija je uvijek stradala jer nije bila sposobna razumjeti Bosnu i doprinijeti onoj vrsti razvoja Bosne neophodnom kako problemi te Bosne ne bi uništili samu Srbiju". U govoru koji su neki nazvali govorom nade za BiH, Jovanović je istakao da Srbija mora promijeniti politiku prema RS i BiH, naglašavajući da sadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika danas svi doživljavaju kao nekog ko je stao uz rame ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, iako je sam Dodik bio protiv onih koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. Jovanović je kazao da je to tako upravo zbog politike Beograda prema RS-u.

"Nema sreće za RS dok Bosna nije država. Problem je u tom bosanskom paklu, Bosna ne može biti država dok je to RS umjesto nje, a ako Bosna nije država, onda Bošnjaci nisu narod. A ako, sa druge strane, stvaramo bosansku državu, onda demontiramo RS pa onda Srbi misle da oni neće biti narod. Šta to jedino može na kraju proizvesti - neki novi sukob - i cijeli život nam je protekao u tome".

Nakon ovog govora uslijedila je lavina reakcija, kako u Srbiji, tako i u RS. Jovanović je po hitnom postupku okarakterisan kao neozbiljan pa čak i ratnohuškački političar, što su samo neki od primjera brojnih pokušaja kojima su se politički predstavnici i javni radnici u Srbiji i RS obrušili na njega s ciljem da ga hitno diskredituju. A, onda je i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavila da će nadležnom sudu u Beogradu podnijeti tužbu protiv lidera LDP-a jer je "tvrdnjom da je RS genocidna tvorevina uvrijedio sve srpske žrtve iz Drugog svjetskog i posljednjeg rata".

Predsjednik Organizacije Nedeljko Mitrović je pozvao Narodnu skupštinu Srbije da se javno ogradi i osudi ovu Jovanovićevu izjavu koja vrijeđa srpski narod na prostoru Republike Srpske, budući da je LDP parlamentarna stranka u Srbiji.