BiH
4

Govor mržnje u BiH postao način komunikacije, nužne hitne izmjene zakona

FENA
Govor mržnje u BiH je postao način komunikacije. Zabrinjavajuće je da se on ne kažnjava, jer za to ne postoji pravni mehanizam, istaknula je danas u Sarajevu Snježana Ivandić Ninković iz Asocijacije za demokratske inicijative (ADI).

Ona je bila učesnica konferencije "Zločin iz mržnje i govor mržnje: zbog čega nam je potreban bolji zakon?" kojeg su organizirali Fondacija Mediacentar i ADI.

Skupu su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija koje su početkom ove godine formirale Koaliciju za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, kao i predstavnici institucija vlasti.

Ivandić Ninković je upozorila da će govor mržnje kao način komunikacije jačati približavanjem predizborne kampanje u BiH, zbog čega je potrebno hitno donijeti izmjene Krivičnog zakona FBiH kako bi ovakvi slučajevi mogli biti sankcionisani.

"Ideologija i govor mržnje usko su povezani još od 1992. godine. Zato BiH mora donijeti pravni mehanizam koji će regulirati ovu oblast. Teško je u zemlji koja je prošla katarzu uopšte govoriti o govoru mržnje. U BiH postoji nepovjerenje da li političar ima pravo da kaže sve što želi, pa čak i kada je u pitanju govor mržnje", naglasila je ona.

Tatjana Udovičić iz Vijeća za štampu BiH navodi podatak da je Vijeće tokom 2012. godine primilo 52 žalbe građana na govor mržnje u štampanim i online medijima u BiH, dok se taj broj u 2013. godini popeo na čak 84 prijave.

"To govori o porastu govora mržnje u medijima. Napominjem - to su samo prijavljeni slučajevi, ali veliki broj građana nije reagovao na govor mržnje u medijima. Pored mehanizama kojima Vijeće raspolaže, potreban nam je čvršći zakonski okvir za ovu oblast", ocijenila je ona.

Također je podvukla je da je Vijeće prošle godine za govor mržnje podnijelo pet prijava SIPA-i, ali da ti slučajevi nikada nisu procesuirani. Smatra da je razlog tome što je takvim institucijama prioritet organizirani kriminal i slična pitanja, dok su sudovi zatrpani različitim slučajevima.

Vladana Vasić iz Sarajevskog otvorenog centra podsjeća da se Koalicija nevladinih organizacija okupila s ciljem lobiranja za usvajanje amandmana na Krivični zakon FBiH kojima bi se brže sankcionisali slučajevi govora mržnje i zločina iz mržnje.

Podsjetila je da su amandmani na Krivični zakon u Republici Srpskoj već usvojeni, dok je u Parlamentu Federacije usvojen jedan amandman u Predstavničkom, ali ne i u Domu naroda. Njima bi, između ostalog, za govor mržnje bila predviđena i kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Članovi Koalicije najavili su nastavak lobiranja za usvajanje pomenutih amandmana na Krivični zakon FBiH.