BiH
290

Govedarica: Pokrenut ćemo inicijativu za referendum u RS-u o pravosuđu BiH

FENA
Vukota Govedarica (Foto: SRNA)
Vukota Govedarica (Foto: SRNA)
Srpska demokratska stranka (SDS) pokrenut će inicijativu za održavanje referenduma u RS-u o pravosuđu BiH, ukoliko se ne podrži njihov prijedlog da se o o toj temi raspravlja na vanrednoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je danas na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu da SDS traži da se u Parlamentu BiH razgovara o radu i reformi Suda BiH, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

"Ako naši partneri u Parlamentarnoj skupštini BiH ne pristanu na posebnu sjednicu, onda će SDS u Narodnoj skupštini RS-a zatražiti pokretanje referenduma na kojem bi se građani ovog entiteta izjasnili o reformi pravosuđa u BiH", rekao je Govedarica.

Namjera SDS-a nije, kako je naveo, da utječe na postupke koje vode pravosudne institucije BiH, već "da ih natjera da rade svoj posao".

"Smatramo da je u BiH neophodno otvoriti proces reformi kada je riječ o pravosudnim institucijama, a to znači da ćemo u narednom vremenskom periodu da se suočimo s ozbiljnom reformom i predlaganjem konkretnih zakonskih rješenja kada je riječ o pravosuđu BiH", kazao je Govedarica.

Tvrdi i da su aktivnosti VSTV-a dovele su do potpune neprincipijelnosti u pogledu nacionalne strukture i zastupljenosti RS-a i Srba u Sudu i Tužilaštvu BiH, čiji je glavni tužilac s teritorije FBiH, od četiri zamjenika tri su također sa teritorije tog bh.entiteta, a u kabinetu glavnog tužioca sada, kao i u zadnjih pet godina, nema nijedna osoba iz RS-a.

Iznio je i druge podatke koji, kako je kazao, govore da Srbi nisu zastupljeni u rukovodnim strukturama Suda BiH.