BiH
45

Gotovo kompletnoj općini Novo Goražde isključena električna energija

Piše: E. A.
Izuzev Doma zdravlja i Policijske stanice, sve ustanove uključujući i zgradu Općine Novo Goražde već drugi dan su bez električne energije. Poslovnica Elektrodistribucije Pale u Novom Goraždu isključila je struju zbog duga od 72.000 KM koji općina duguje tom dobavljaču.

Kompletna općina isključena je sa javne rasvjete, struje nema ni u Crvenom Križu, Centru za socijalni rad, Biblioteci, Vatrogasnom društvu, Sportskoj dvorani ni u prostorijama mjesnih zajednica. U jednoj od najmanjih općina u RS-u zavladao je potpuni mrak, a niko nema informaciju kada će električna energija biti priključena. Ni općinski zvaničnici o tome ne žele govoriti, baš kao ni većina stanovnika ove male općine.

"Strašno izgleda navečer. Mračno, jezivo, nije bezbjedno. Treba proći kroz Novo Goražde i vidjeti kako to izgleda. Nešto ovako nije zabilježeno do sada, ne znam je li se ovo negdje još desilo. Zašto nas ne tuže nego odmah isključenje", kaže nam jedan od stanovnika Novog Goražda.

Bez želje da se otkriju njihova imena, rijetki službenici u ovoj općini mišljenja su da je iza svega, uobičajno politika. No, s obzirom na ishod lokalnih izbora po kojima je vlast od SDS-a preuzeo SNSD, ne postoji logika zbog čega je došlo do ovako radikalnih poteza, posebno u situaciji kada su općinski računi u posljednjih godinu dana konstantno blokirani od Poreske uprave koja namiruje potraživanja te je dug za struju nemoguće isplatiti.

S druge strane, saznajemo da HE Višegrad Općini Novo Goražde duguje oko 9.000 KM za posljednji kvartal po osnovu potopljenog zemljišta, a postoje i dugovanja po ugovoru o koncesiji za MHE Ustiprača. I dok se uredno plaćaju naknade prema Ministarstvu industrije i energetike Vlade RS-a, shodno ugovoru najveći dio novca trebao bi biti uplaćen upravo na račun ove općine kao nerazvijene, a do sada je riječ o blizu 200 000 KM. Iako zvuči apsurdno, radi se zapravo o novcu koji Elektroprivreda RS-a duguje općini Novo Goražde.

Dobro upućeni nam kažu da su osjetne i političke napetosti, zbog kojih i nema rješenja situacije u Novom Goraždu te da sve to skupa loše utječe na život u ionako siromašnoj općini.

Kažu da će nova vlast u fotelje najkasnije za 15 "mračnih" dana.