BiH
0

Gotovinina odbrana očekuje pošteno suđenje

FENA
Odbrana generala Ante Gotovine očekuje da će njihov branjenik imati ''fer i korektno suđenje'' pred Haškim sudom (ICTY) na kojem će dokazati da on nije odgovoran za zločine koji mu se optužnicom stavljaju na teret, izjavio je u nedjelju u Den Haagu generalov odvjetnik Marin Ivanović.

''Očekujemo fer i korektno suđenje. Imamo povjerenja u Haški sud. Dokazat ćemo da Gotovina ne može odgovarati za zločine koji su se dogodili nakon operacije Oluja'', rekao je Ivanović.

Upravo ratni put generala Gotovine, po njegovim riječima, dokazuje da nije mogao biti povezan sa zločinima koji su se po optužnici događali od augusta do polovice novembra 1995.

''Gotovina je bio vojni zapovjednik operacije Oluja koji je na svom području porazio vojsku RSK i omogućio uspostavu civilne vlasti. Već 8. augusta izdao je zapovijed za aktivnu odbranu i povukao elitne jedinice, kazao je Ivanović.

Podsjetio je na dočeke tih jedinica u hrvatskim gradovima i činjenicu da je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak 9. augusta objavio da je operacija okončana pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja.

General Gotovina, po njegovim riječima, ''ne može biti u poziciji da odgovara za zločine koji su se desili nakon tog datuma, jer je od 9. do 16. septembra bio na bračnom putovanju, koje mu je odobrio predsjednik Franjo Tuđman, a nakon toga u Bosni i Hercegovini na slamanju Karadžića i Mladića''.

Branitelji su u protekle četiri i pol godine, koliko je Gotovina bio u bijegu, radili na pripremama za obranu, kazao je Ivanović, dodajući da su od vlade RH pribavljene stotine dokumenata i obavljeni razgovori s više stotina sudionika i svjedoka događaja vezanih za Oluju iz zemlje i inostranstva, sa svim zapovjednicima iz Oluje, iz Zbornog područja Split i MORH-a.

Odbrana generala Gotovine očekuje da će pripreme za suđenje trajati od šest do devet mjeseci, a samo suđenje oko dvije godine.

Odvjetnik Ivanović, kao i njegov kolega Luka Mišetić, ne sumnja da će doći do najavljenog objedinjavanja postupka i zajedničkog suđenja sa generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem, koji se terete za ista kršenje međunarodnog humanitarnog prava tokom i nakon Oluje.

On smatra da niko od trojice optuženih zbog spajanja predmeta neće biti u nepovoljnijem položaju jer su ''poznate ovlasti i nadležnosti'' svakog od njih, kao i njihovo trajanje.

Ivanović je najavio da će on i Mišetić u ponedjeljak posjetiti Gotovinu u pritvoru, te biti uz njega u sudnici Haškog suda u 12:45 sati za kada je zakazano njegovo izjašnjavanje o krivnji.

General Ante Gotovina (50), koji se nalazio u bijegu četiri i pol godine od podizanja optužnice u julu 2001., uhapšen je 7. decembra u Španiji, a u subotu je prebačen u pritvor ICTY-a. Optužen je u sedam tačaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno protiv srpskih civila i njihove imovine na širem području Knina tokom i nakon operacije Oluja. Kao zapovjednik Zbornog područja Split, Gotovina je vodio ukupne operacije Hrvatske vojske na oslobađaju okupiranog područja u tzv. južnom sektoru.

Po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti ga se u pet tačaka za progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, deportacije i prisilno preseljenje, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, te pljačku javne i privatne imovine. Samo po zapovjednoj odgovornosti optužen je u dvije tačke za ubistva i druge nehumane postupke.