BiH
0

Gotovina stigao u pritvor ICTY-a u Schveningenu

FENA
Kolona vozila nizozemske policije, koja je od španjolske policije preuzela generala Antu Gotovinu na aerodromu u Rotterdamu, stigla je nešto iza 14 sati u pritvor Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Tri policijska vozila ušla na glavni ulaz pritvorske jednice UN-a, smještene u haškom predgrađu Scheveningen, gdje će nizozemska policija Gotovinu predati Međunarodnoj policiji UN-a koja upravlja pritvorom u kojem se trenutačno nalazi 48 optuženika Haškog suda.

Dolazak je pratilo najmanje 10 televizijskih ekipa i više desetaka hrvatskih i stranih novinara, prenosi Hina.

Nakon preuzimanja uslijedit će standardna procedura prihvata optuženika, koja uključuje fotografiranje, uzimanje otisaka prstiju, evidentiranje identiteta, datuma podizanja optužnice i naloga za uhićenje, ime pravnog zastupnika i drugo. Nakon toga će biti sačinjen inventar novca, dragocjenosti i odjeće koje ima kod sebe, liječniki pregledan i smješten u zasebnu ćeliju. Prema propisima u pritvoru, Gotovina treba biti upoznat s informacijama o pravnom, diplomatskom i konzularnom zastupanju koje mu stoji na raspolaganju.

Novi pritvorenik potom može o svom boravištu obavijestiti porodicu, pravnog zastupnika i diplomatskog predstavnika svoje zemlje.

U proceduri prihvata uobičajen je i razgovor novog pritvorenika s upraviteljem pritvora Thimotyem McFaddenom.

Tek nakon što bude provedena cijela procedura prihvata, Haški sud će službeno priopćiti da se general Gotovina nalazi pod njegovoj nadležnošću u pritvoru UN-a, sukladno ustaljenoj praksi.

Prvo pojavljivanje Gotovine pred sudom, kako bi se izjasnio o krivnji zakazano je u ponedjeljak u 12.45. sati.