Korak bliže EU
0

Gotov prijedlog Migracijskog profila BiH

Sarajevo-x.com
Ministarstvo sigurnosti BiH, izradilo je prijedlog Migracijskog profila Bosne i Hercegovine i na taj način ispunilo još jednu obavezu iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH

Ovaj dokument, izrađen je u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima i njime se uspostavljaju privremeni mehanizmi za praćenje migracijskih tokova u BiH.

Tako će institucije, zadužene za provođenje Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu u BiH, prikupljati podatke o zemljama državljanstva, rođenja i zemljama prethodnog boravka stranaca, podatke o emigraciji, novčanim doznakama dijaspore, strancima koji su dobili državljanstvo BiH, izdatim radnim dozvolama za strance, te podatke koji se odnose na dobrovoljni povratak državljana BiH u svoju domovinu i stranaca iz BiH.

Posljednji podaci, govore o smanjenju trenda ilegalnih prelazaka bh.granice. Tako je u 2007.godini 851 osoba otkrivena u ilegalnom prelasku granice, a u 2008.godini 543, što predstavlja smanjenje od

36,19 %. U poređenju sa zemljama Evropske unije, broj ilegalnih prelazaka bh. granice je posve zanemarljiv.

Najveći broj dozvola za privremeni boravak stranaca u protekloj godini, izdat je državljanima Srbije 1298, Crne Gore 1002, Hrvatske 631, Kine 569, Turske 595, Makedonije 280, Njemačke 201, Austrije 125 i Ruske Federacije 108, a najmanje državljanima Indije 53, Rumunije 60 i Velike Britanije 72.

Najveći broj rješenja o protjerivanju stranaca, izdat je državljanima Srbije, potom Turske, Albanije, Makedonije, Kine i Hrvatske.

Primjena Migracijskog profila, kao prvog akta iz ove oblasti, omogućit će uvid u ključne trendove u oblasti migracija, te izradu kvalitetnih propisa.