Dok svi pravdaju zvaničnike
0

KOMENTAR / Gospodo političari, zlostavljana je 15-godišnja djevojčica!

Piše: Almir Panjeta
Nakon što su je pronašli predoziranu, 15-godišnju djevojčicu M.M. prebacili su u sigurnu kuću gdje je priznala kako je seksualno zlostavljana i podvođena od strane više muškaraca među kojima su, tvrdi, profesori, općinski zvaničnici, lokalni imam... Političari su odmah bez ikakvih rezultata istrage "graknuli" u odbranu zvaničnika, dok tragediju 15-godišnje djevojčice niko od njih nije spomenuo!

Podsjećamo, zbog sumnje u vezi sa krivičnim djelima prostitucije, navođenja na prostituciju i seksualnog zlostavljanja maloljetne osobe uhapšeni su imam Mirsad Huseinović, direktor Srednjoškolskog centra Nikola Rankić, zamjenik načelnika srebrenice Ćamil Duraković, te profesori Milivoje Veselinović, Miloš Mitrović, Rade Ostojić, Ljubisav Jovanović kao i jedan policajac. Uhapšena je i djevojčicina nana Mevla koja je navodno učestvovala u podvođenju maloljetne unuke. Izvršen je i pretres ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića

Nekoliko lokalnih političara odmah je potrčalo pred kamere kako bi se požalili da je policija pretjerala u akciji i da nije bilo potrebe za "spektaklom".

"Podržavam sve akcije koje se sprovode u cilju implementacije zakona ali jutrošnja akcija nije bila u skladu sa svim demokratskim principima. Smatram da je MUP RS-a pravio senzaciju tokom hapšenja Ćamila Durakovića što nije u skladu sa zakonom", kazao je Zulfo Salihović potpredsjednik Skupštine Općine Srebrenica. Negov kolega, načelnik Srebrenice Osman Suljić "podebljao" je kako je "angažovan neopravdano veliki broj policijaca" pri Durakovićevom hapšenju. Kao, on je stručnjak pa zna koliko je policajaca potrebno.

"Hapšenje je napravljeno u instituciji Općine, a mediji su bili unaprijed obaviješteni o ovome događaju. Posljedice ove aktivnosti trebaju se razmatrati i u širem lokalnom i regionalnom kao i etničkom kontekstu jer mogu da šalju negativnu sliku o tretmanu svih građana ovog regiona, a posebno bošnjačkog naroda u Srebrenici", kazao je Suljić. Ni riječi o posljedicama koje će doživotno osjećati zlostavljana djevojčica, koga god na kraju istraga, optužnica i na koncu presuda označi krivim za sve što je djevojčica preživjela.

Direktor policije Republike Srpske također je reagovao, i kazao je kako je razočaran činjenicom da su u sve umiješani i pripadnici policije. Razočaranost činjenicom da je zlostavljana 15-godišnja djevojčica nije iskazao, kao ni predstavnici Ahmetovićeve SDA.

"Radi se o političkim manipulacijama jer se već pokazalo da je Ahmetović uspješan i dobar ministar", kazao je portparol SDA Salmir Kaplan.

Na koncu, ni sam Ahmetović, kojeg su povezali sa čitavim slučajem a koji je "kriv jedino što je posredstvom imama djevojčici slao stipendije", nije kazao ništa o njenoj tragediji.

"Zgrožen sam ovim insinuacijama, ja i moja porodica proći ćemo kroz vrlo težak period. Suočavao sam se i s još gorim problemima u životu, ali ne mogu da shvatim da neko može izmisliti ovako nešto", kazao je Ahmetović koji je zgrožen insinuacijama, ali nije zgrožen činjenicom da je zlostavljana 15-godišnjakinja spašena nakon što su je našli predoziranu!

Aferim, dragi političari i zvaničnici na suosjećanju nad patnjama djevojčice! Ko je sve učestvovao u njenom zlostavljanju i podvođenju trebala bi potvrditi istraga, ali je u svemu nažalost izgleda jedino izvjesno to da je djevojčica zlostavljana. Sigurno je i to da današnje društvo uopšte više ne reaguje na slučajeve poput njenog, i da će mnogi opet reći najstrašniju rečenicu koja je "default" na našim prostorima: sama je tražila.

Aferim i civilnom društvu, udruženjima za zaštitu ovoga i onoga koja danas nisu reagovala na ovaj slučaj, nisu osudili zlostavljače (ne kažemo da su to ljudi koji su uhapšeni, to će reći istraga), nisu osudili sredinu u kojoj se sve to mjesecima dešavalo, a da niko ništa nije prijavio.

Aferim i medijima, jer su skoro svi u naslove stavili činjenicu da je uhapšen imam, da je osumnjičen ministar, a niko nije istakao činjenicu da je upropašten jedan mladi život. Aferim, na kraju, i svima koji će radije pročitati vijest sa pomenutim naslovima u kojima se spominju ministri i hodže, umjesto vijesti sa naslovom "Uništen život 15-godišnje zlostavljane djevojčice"...