BiH
0

Gorski udar u jami Raspotočje napravio veću materijalnu štetu

ZEDA
U jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica noćas oko 1:20 sati došlo je do gorskog udara, nakon kojeg je u Kantonalnoj bolnici ljekarsku pomoć zatražilo 11 rudara i svi su nakon ljekarskog pregleda pušteni iz bolnice.

Gorski udar se dogodio u najdubljem dijelu jame Raspotočje, na dubini oko 800 metara i tom prilikom došlo je do devastacije jednog dijela jamske prostorije. Tokom gorskog udara niko od rudara nije životno ugrožen, ali je uništen dio opreme koji se nalazio u ovoj jamskoj prostoriji i napravljena je znatna materijalna šteta.

Prema riječima federalnog inspektora za rudarstvo Refika Kurbašića do ovog gorskog udara je došlo prilikom izvođenja jamskih radova na sanaciji jedne rudarske prostorije u kojoj je prilikom miniranja došlo do naglog oslobađanja pritiska, odnosno gorskog udara.

"Sada je potrebno dovesti jamu u normalno stanje, na čemu se trenutno radi, a kasnije ćemo vidjeti koje ćemo još mjere preuzeti da se nastavak radova odvija sigurno, barem onoliko koliko se može", rekao je Refik Kurbašić nakon izlaska iz jame Raspotočje, gdje je sa lokalnim timom obavio pregled mjesta gorskog udara.

U jama Raspotočje se, iako je u eksploataciji preko 60 godina, mjesečno iskopa oko 12.000 tona uglja, ali je ona i jedna od najopasnijih u BiH. Svrstana je u tzv. metanske jame, a prije tridesetak godina u njoj se dogodila velika rudarska nerseća kada je usljed eksplozije metana poginulo 39 rudara.